De regeringscoalitie wil zzp’ers in 2015 extra gaan belasten. De maatregel is bedoeld om oneigenlijk ondernemerschap tegen te gaan en zou het kabinet een half miljard euro moeten opleveren.

In het regeerakkoord is al overeengekomen dat de verschillende fiscale voordelen voor ondernemers en zelfstandigen worden versimpeld en dat er meer nadruk komt te liggen op groei. Maar nu willen de coalitiepartijen ook de fiscale voordelen die zzp’ers toepassen, zoals de zelfstandigenaftrek, schrappen.

De coalitie wil daarmee het “schijn”ondernemerschap tegengaan. Het gaat dan om werkgevers die de belastingen ontwijken door hun werknemers eerst te ontslaan en vervolgens in te huren als zelfstandige. Zo besparen werkgevers gemiddeld 30% aan loonkosten.

Werkgevers worden teveel verleid om zelfstandigen in dienst te nemen; de lasten voor werkgevers zijn lichter en de zzp’ers houden meer geld over dankzij diverse aftrekposten. Het Centraal Planbureau (CPB) heeft berekend dat zelfstandigen van een verdiende euro 15 tot 25 cent meer over houden dan werknemers, doordat ze minder belasting betalen. Er wordt echter voorbij gegaan aan het feit dat voor werknemers allerlei verzekeringen collectief worden geregeld die zzp’ers zelf moeten organiseren.

De coalitie “vergeet” tevens de economisch zelfstandige ondernemers, die doelbewust voor het ondernemerschap hebben gekozen met alle risico’s van dien. Juist deze groep ondernemers moet verder worden gestimuleerd. Het zijn deze zelfstandige ondernemers die de economie weer uit het slop kunnen trekken.

De oppositie heeft zich inmiddels al nadrukkelijk uitgesproken tegen de plannen van de coalitie. In de Tweede Kamer zal deze discussie op korte termijn zeker een vervolg krijgen.

label

flag united kingdom

AC Adviseurs

Abe Lenstra boulevard 52-4
8448 JB HEERENVEEN

Twitter Facebook Linkedin

label

Kom in direct contact

icon
label

info@acadviseurs.nl

TEL: 0513 – 648 854

Neem contact met ons op

Veelgestelde vragen

Nieuwsbrief

icon
label

Mis niets meer en blijf op de hoogte van de laatste artikelen en ontwikkelingen binnen AC Adviseurs.

Bekijk de laatste nieuwsbrief