De SDE++ 2023 is dit jaar van 5 september tot en met 5 oktober open voor aanvragen. Er is in totaal € 8 miljard beschikbaar. De openstelling is opgedeeld in vijf fasen, maar let op: de regeling is op een aantal punten ingrijpend gewijzigd.
De belangrijkste wijziging is dat aparte deelbudgetten er voor moeten zorgen dat subsidieaanvragen met inzet van minder rendabele technieken meer kans maken op subsidie. In het bijzonder gaat het hierbij om technieken die vallen onder ‘Lage temperatuur warmte’, ‘Hoge temperatuur warmte’ en ‘Moleculen’. Deze technieken zijn op de korte termijn minder kosteneffectief, maar op de langere termijn noodzakelijk voor de energietransitie. Om projecten in die domeinen te stimuleren, wordt € 750 miljoen per domein gereserveerd.
Een minstens zo belangrijke wijziging is dat er met ingang van dit jaar géén opdracht mag zijn verstrekt vóór de indiening van de SDE++ aanvraag. Tot dit jaar was dit geen probleem en kon ook gedurende de realisatie van het project nog SDE++ worden aangevraagd, mits de productie-installatie nog niet in gebruik was genomen.
Er zijn vijf hoofdcategorieën:
- In de hoofdcategorie ‘Hernieuwbare elektriciteit’ onderscheidt de SDE++ de technieken ‘Osmose’, ‘Wind’, ‘Waterkracht’ en ‘Zon-PV’.
- In de hoofdcategorie ‘Hernieuwbaar gas’ onderscheidt de SDE++ de technieken ‘biomassa vergisting’ en ‘biomassa vergassing’.
- In de hoofdcategorie ‘Hernieuwbare warmte’ onderscheidt de SDE++ als technieken ‘Biomassa (vergisting en verbranding)’, ‘Compostering’, ‘Geothermie (ultra)diep’ en ‘Zonthermie’.
- In de hoofdcategorie ‘CO₂-arme warmte’ onderscheidt de SDE++ 2023 de volgende technieken: ‘Aquathermie’, ‘Daglichtkas’, ’PVT panelen met warmtepomp’, ‘Elektrische boiler’, ‘Geothermie met warmtepomp’, ‘Restwarmtebenutting’, ‘Industriële warmtepomp’ en ‘Lucht-water-warmtepomp’.
- In de hoofdcategorie ‘CO₂-arme productie’ worden als technieken onderscheiden: ‘Waterstof uit elektrolyse’, ‘CO₂-afvang en -opslag’, ‘CO₂-afvang en -gebruik in de glastuinbouw’ en ‘Geavanceerde hernieuwbare brandstoffen’.
Alleen volledige aanvragen worden door RVO in behandeling genomen. Dit betekent dat het aanvraagformulier volledig moet zijn ingevuld en dat alle, voor de categorie verplichte bijlagen, moeten zijn toegevoegd. Vervolgens toetst RVO of de aanvraag uitvoerbaar en obstakelvrij is. Daarnaast wordt de technische, financiële en economische haalbaarheid beoordeeld en wordt gecontroleerd of de aanvraag aan de categorievereisten voldoet.
Wilt u meer weten over de SDE++ of andere subsidiemogelijkheden voor uw plannen op het vlak van hernieuwbare energieproductie of CO2-reducerende technieken, neem dan contact op met het team van AC Adviseurs om uw mogelijkheden te bespreken!