Door steeds complexere regelgeving, technologische innovaties en de nasleep van COVID-19 blijft de vraag naar gespecialiseerde diensten toenemen. Toch worden accountancy- en consultancybedrijven geconfronteerd met verschillende uitdagingen. Benieuwd naar de ontwikkelingen binnen deze sector?

Het aantal fusies en overnames is verdubbeld in vijf jaar tijd
Deze consolidatieslag heeft verschillende aanleidingen, zo is er sprake van opvolgingsproblematiek en bovengemiddelde vergrijzing. Naar verwachting zal dit leiden tot een verkoopgolf van adviesbureaus, accountants- en advocatenkantoren in de komende jaren. De branche heeft tevens te kampen met de extreem krappe arbeidsmarkt; ongeveer de helft van de bedrijven kampt met een tekort aan personeel. Aangezien werknemers van essentieel belang zijn in de specialistische zakelijke dienstverlening, is het in de huidige competitieve arbeidsmarkt bijna onvermijdelijk dat bedrijven groei en uitbreiding realiseren door middel van overnames. Naarmate een bedrijf groter wordt, ontstaan er vaak betere kansen voor interne promotie en professionele ontwikkeling van werknemers, waardoor het tevens gemakkelijker wordt om nieuw talent aan te trekken. Zoals te zien is op onderstaande afbeelding, biedt de versnipperde markt voldoende kansen voor het doen van overnames.

afbeelding bij artikel

Tot slot is schaalvergroting vaak nodig om te kunnen (blijven) investeren in digitalisering, en daarmee de kwaliteit van dienstverlening, voornamelijk voor accountantskantoren. Tot dusver ontbrak vaak de financiële prikkel om te innoveren, echter komt hier door de komst van private equity investeerders in de sector verandering in.

Private equity investeerders maken hun intrede
Door de groeiende behoefte aan gespecialiseerde adviesdiensten zien private equity investeerders hun kans schoon om te investeren in deze sector. Dit komt de behoefte aan kapitaal van bedrijven in de sector ten goede en biedt hen kansen om de continuïteit van de organisatie te waarborgen. Private equity investeerders brengen naast kapitaal ook veel kennis m.b.t. fusies en overnames met zich mee. Bovendien biedt private equity een oplossing voor de opvolgingsproblematiek welke voortkomt uit het traditionele partnermodel. Binnen bedrijven met een partnerstructuur wordt het steeds moeilijker om opvolgers te vinden, voornamelijk vanwege twee redenen: ten eerste zijn er steeds meer jongeren die geen interesse hebben om partner te worden, en ten tweede ontbreekt het hen vaak aan voldoende financiële middelen om zich in te kopen als partner. Daarnaast blijkt het partnermodel geregeld een beperkende factor voor innovatie en vernieuwing binnen deze organisaties.

Er kleven verschillende nadelen aan private equity
Zo worden private equity investeerders gekenmerkt door een korte termijnvisie. Dit kan ten koste gaan van de kwaliteit van dienstverlening. Bovendien wordt er vaak gestuurd op vermindering van de kosten en verhoging van de arbeidsproductiviteit. Dit brengt risico’s met zich mee, zeker gezien de aanhoudende krapte op de arbeidsmarkt.

Overnames en private equity zullen in toenemende mate een rol gaan spelen als aanjager van verandering in de sector
Kortom, de accountancy- en consultancysector bevindt zich in een fase van groei en investeringen. De stijgende vraag naar gespecialiseerde diensten, de invloed van technologische vooruitgang en de nasleep van de pandemie hebben deze sector naar de voorgrond van investeerders gebracht. Met een veelbelovende toekomst in het vooruitzicht, zullen bedrijven in deze branche zich moeten blijven aanpassen en innoveren om te gedijen in deze snel veranderende zakelijke omgeving.

flag united kingdom

AC Adviseurs

Abe Lenstra boulevard 52-4
8448 JB HEERENVEEN

Twitter Facebook Linkedin

Kom in direct contact

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

TEL: 0513 – 648 854

Neem contact met ons op

Veelgestelde vragen

Nieuwsbrief

Mis niets meer en blijf op de hoogte van de laatste artikelen en ontwikkelingen binnen AC Adviseurs.

Bekijk de laatste nieuwsbrief