De overheid speelt een sleutelrol bij het bevorderen van duurzaamheid en het ondersteunen van groene initiatieven. Ondanks hun ambities om de energietransitie te versnellen, geeft de overheid echter vaak nog de voorkeur aan grijze bedrijven bij aanbestedingen.

Aanbestedingen zijn een belangrijke tool voor het zetten van groene stappen
Door middel van hun aanbestedingsprocedures heeft de overheid de mogelijkheid om duurzame praktijken te stimuleren en groene bedrijven te ondersteunen. Ondanks deze ambities signaleert adviesbureau Corus, gespecialiseerd in het begeleiden van bedrijven bij aanbestedingen, dat er vooralsnog weinig tot geen aandacht wordt besteed aan de duurzaamheidsvisie in aanbestedingen, met name op regionaal niveau. Dit is erg opmerkelijk gezien het feit dat zij zichzelf in 2015 al verplicht hebben om volledig duurzaam in te kopen.

Korte termijn financiën belangrijker dan lange termijn voordelen
Een van de belangrijkste redenen waarom overheidsinstanties aanbestedingen toekennen aan grijze bedrijven in plaats van groene bedrijven is volgens adviesbureau Corus het kosten aspect. Op korte termijn kunnen grijze bedrijven vaak een goedkopere oplossing bieden. Hoewel groene bedrijven aanvankelijk hogere kosten met zich meebrengen vanwege investeringen in duurzame technologieën en processen, zijn de voordelen op lange termijn voor het milieu en de samenleving veel groter. Het is daarom belangrijk om verder te kijken dan directe financiële besparingen en om de bredere voordelen van groene aanbestedingen in overweging nemen.

Groene aanbestedingen kunnen vaak complexer zijn
Dit komt bijvoorbeeld door technische specificaties, vereisten en naleving van duurzaamheidsnormen. Daarbij worden de eisen van de aanbestedingen nauwelijks aangepast wanneer deze opnieuw wordt opengesteld. Dit zorgt ervoor dat, ondanks dat er gevraagd wordt om een bepaalde certificering, de meeste grijze bedrijven kunnen blijven meedoen. Deze certificering is in de meeste gevallen namelijk niet meer up-to-date of makkelijk te verkrijgen en zegt vrij weinig over de daadwerkelijke duurzaamheid van het bedrijf.

De invloed van lobbyclubs en belanghebbenden helpt ook niet mee
Belanghebbenden, zoals gevestigde industrieën en belangenorganisaties spelen daarnaast ook een essentiële rol in de invloed op de voorkeur voor grijze bedrijven bij aanbestedingen. Deze belanghebbenden kunnen een sterke lobby voeren en druk uitoefenen op overheidsinstanties om vast te houden aan traditionele methoden en technologieën.

De overheid heeft een sleutelrol in het realiseren van klimaatdoelstellingen
Om de kloof tussen de duurzame intenties en de realiteit te verkleinen is het van belang dat de overheid volop gaat investeren in het vergroten van hun begrip van groene technologieën, innovatie stimuleren en de lange termijn voordelen van duurzaamheid erkennen. Door samen te werken met groene bedrijven en de obstakels te overwinnen, kunnen overheidsinstanties een krachtige impuls geven aan de overgang naar een groenere toekomst!

flag united kingdom

AC Adviseurs

Abe Lenstra boulevard 52-4
8448 JB HEERENVEEN

Twitter Facebook Linkedin

Kom in direct contact

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

TEL: 0513 – 648 854

Neem contact met ons op

Veelgestelde vragen

Nieuwsbrief

Mis niets meer en blijf op de hoogte van de laatste artikelen en ontwikkelingen binnen AC Adviseurs.

Bekijk de laatste nieuwsbrief