Het tijdelijke pakket aan Europese steunregels om een gunstiger vestigingsklimaat in Europa te creëren begint zijn vruchten af te werpen. Benieuwd hoe dit zit? Dat leest u hier!

Amerikaanse ‘Inflation Reduction Act’ vormde een bedreiging voor Europa
Halverwege 2022 tekende president Biden de Inflation Reduction Act waarmee 369 miljard dollar aan subsidies beschikbaar kwam voor bedrijven die investeren in de groene economie. Een mooi initiatief, maar wel met een belangrijke voorwaarde: een bedrijf komt alleen in aanmerking voor de subsidie als deze gevestigd is of zich gaat vestigen in Amerika. Samen met de hoge energieprijzen in Europa veroorzaakte dit de angst dat bedrijven uit Europa weg zouden trekken.

Als reactie hierop kwam de Europese Commissie met eigen steunregels
Eind vorig jaar heeft de Europese Commissie een pakket aan tijdelijke steunregels goedgekeurd met als doel om binnenlandse investeringen in de EU landen aan te jagen en een gunstiger Europees vestigingsklimaat te bereiken. En dat lijkt te werken!

Eerste subsidie toegezegd aan Zweedse batterijfabrikant in Duitsland
De Zweedse batterijfabrikant Northvolt gaat enkele miljarden euro’s investeren in de bouw van een nieuwe gigafabriek in Noord-Duitsland. De productiecapaciteit van deze nieuwe fabriek is straks goed voor het jaarlijks produceren van batterijen voor meer dan één miljoen auto’s. Northvolt zou eerder van plan zijn geweest enkel een fabriek in Amerika te gaan bouwen, maar heeft er nu voor gekozen om zowel in Amerika als in Noord-Duitsland een nieuwe vestiging te bouwen. Als de Europese Commissie de staatssteun goedkeurt dan is dat de eerste concrete uitvoering van het tijdelijke Europese Framework, waarbij het gaat om maar liefst € 500 miljoen aan subsidie.

Ook subsidie voor Twentse chipindustrie 
Aansluitend op de Europese doelstelling om minder afhankelijk te worden van Aziatische en Amerikaanse chipproducenten, wordt in Twente volop ingezet op de chipindustrie. Om de Europese ambities te realiseren is het noodzakelijk om binnen twee of drie jaar een nieuwe fabriek te hebben gebouwd waarmee de productie enorm kan worden opgeschaald. Van de 165 miljoen euro subsidie is daarom 70 miljoen euro gereserveerd voor de bouw van een chipfabriek op of nabij de Universiteit Twente. Dit geeft niet alleen een flinke impuls aan de chipindustrie in Europa, maar ook aan de werkgelegenheid in de regio!

Heeft u zelf ook plannen die bijdragen aan een groene economie?
Wij sparren graag met u over de verschillende mogelijkheden. Of dit nu op Europees, nationaal of regionaal niveau is, de koffie staat voor u klaar!

flag united kingdom

AC Adviseurs

Abe Lenstra boulevard 52-4
8448 JB HEERENVEEN

Twitter Facebook Linkedin

Kom in direct contact

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

TEL: 0513 – 648 854

Neem contact met ons op

Veelgestelde vragen

Nieuwsbrief

Mis niets meer en blijf op de hoogte van de laatste artikelen en ontwikkelingen binnen AC Adviseurs.

Bekijk de laatste nieuwsbrief