De afgelopen jaren is het klimaat steeds vaker het onderwerp van gesprekken. Het klimaatprobleem wordt steeds duidelijker en de gevolgen van klimaatverandering worden steeds zichtbaarder. Het is dan ook belangrijk dat we met z'n allen meedenken over oplossingen om de opwarming van de aarde tegen te gaan.

Inwoners mogen op de stoel van de regering gaan zitten
Alle Nederlanders boven de achttien mogen nu meepraten over het klimaatbeleid. Dat gaat via de Nationale Klimaatraadpleging: een online beraad over welke wegen Nederland moet bewandelen om in 2050 klimaatneutraal te zijn. U kunt tot eind april via een online vragenlijst aangeven hoe u denkt dat ons klimaatbeleid eruit zou moeten zien. Het is een manier voor de overheid om de mensen wie het beleid aangaat er ook daadwerkelijk bij te betrekken.

Het kabinet moet maatregelen nemen om de klimaatdoelen te halen
Het wordt steeds duidelijker dat we grote stappen moeten nemen, maar de hoe-vraag is nog niet beantwoord. Volgens een onderzoekscommissie van het ministerie van Klimaat en Energie zouden in ieder geval de volgende maatregelen moeten worden genomen:
• Een flinke krimp van de veestapel, door een maximum te stellen aan het aantal koeien dat op 1 hectare mag worden gehouden. Dit moet per 2030 zorgen voor 30 procent minder melkvee.
• Invoering van een belasting op vlees en zuivel. Supermarkten en fastfoodketens moeten verplicht plantaardige alternatieven aanbieden.
• Een veel hogere belasting op aardgas, zowel voor burgers als grootverbruikers. De belasting op elektriciteit gaat omlaag om de overstap op warmtepompen te stimuleren.
• Brandstofauto's voor zakelijk gebruik vanaf 2025 verbieden.
• Veel meer biobrandstoffen gebruiken in het wegverkeer.
• Een veel hogere CO2-heffing voor de industrie, die ver uitstijgt boven de huidige Europese CO2-prijs.
• Een hogere vliegbelasting op afstanden vanaf 2.500 kilometer.

Zelfs met deze maatregelen is het onzeker of de klimaatdoelen worden gehaald.

Denk mee!
Denkt u dat bovenstaande maatregelen door moeten gaan? Of denkt u dat andere manieren beter zijn? Laat dan uw mening weten via https://klimaat.raadpleging.net/.

flag united kingdom

AC Adviseurs

Abe Lenstra boulevard 52-4
8448 JB HEERENVEEN

Twitter Facebook Linkedin

Kom in direct contact

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

TEL: 0513 – 648 854

Neem contact met ons op

Veelgestelde vragen

Nieuwsbrief

Mis niets meer en blijf op de hoogte van de laatste artikelen en ontwikkelingen binnen AC Adviseurs.

Bekijk de laatste nieuwsbrief