Op dinsdag 21 februari 2023 steeg de prijs voor het uitstoten van CO2 op de Europese markt voor het eerst boven de €100 per ton. En dat is een belangrijke mijlpaal als het gaat om klimaatbeleid. Bent u benieuwd waarom deze mijlpaal zo belangrijk is? Dat leest u hier!

EU emissiehandelssysteem
Het Europese emissiehandelssysteem (EU ETS) is een marktinstrument waarmee de Europese Unie de uitstoot van broeikasgassen kosteneffectief wil verminderen om zo haar klimaatdoelstellingen te realiseren. De handel in emissierechten is de handel in emissieruimte: het recht om een bepaalde hoeveelheid broeikasgassen uit te stoten. Doordat vragers en aanbieders handelen in emissierechten, krijgt broeikasgasuitstoot een prijs. Toen het EU ETS systeem in 2005 geïntroduceerd werd, werd er in eerste instantie ruimhartig gratis emissierechten uitgedeeld. Hierdoor was er een overvloed aan certificaten die de prijs van emissierechten drukte. De prijs voor emissierechten waren dan ook tot 2020 relatief laag, maximaal zo’n €23 per ton.

Verandering van het klimaatbeleid
Om de gestelde klimaatdoelstellingen te bereiken is de EU echter sinds 2020 actief begonnen met het reduceren van het aanbod van emissierechten. De Europese Commissie stelt jaarlijst vast hoeveel CO2 de bij het handelssysteem aangesloten bedrijven mogen uitstoten en dat bepaalt ook het aantal emissierechten dat op de markt komt. In Europa gaat dit om zo’n 10.000 Europese bedrijven die samen goed zijn voor 45 procent van de CO2 uitstoot van de EU. Jaarlijst zal het aantal emissierechten met 43 miljoen dalen tot en met 2030.

Impact op Europese bedrijven en het klimaat
Door het actief reduceren van het aanbod emissierechten is uiteindelijk de prijs gestegen tot boven de €100 per ton. Als een bedrijf meer uitstoot dan waar het rechten voor heeft, kunnen er rechten worden bijgekocht. Doordat de prijs nu aanzienlijk hoger ligt, wordt het voor Europese bedrijven steeds duurder om “te veel” CO2 uit te stoten. Concreet zullen ondernemingen daardoor eerder geneigd zijn om hun beleid aan te passen op de uitstootnormen dan gewoonweg uitstootrechten bij te kopen. Tevens wordt het met een hoge CO2 prijs aantrekkelijker voor bedrijven om juist minder uit te stoten. Wanneer een onderneming minder uit stoot dan kan het geld verdienen aan de verkoop van deze extra uitstootrechten.

Een CO2 prijs boven de €100 is daarom ook zeker een grote mijlpaal als het gaat om klimaatbeleid. Hoe hoger de prijs, hoe groter de prikkel voor ondernemingen om aansluiting te vinden bij klimaatbeleid.

flag united kingdom

AC Adviseurs

Abe Lenstra boulevard 52-4
8448 JB HEERENVEEN

Twitter Facebook Linkedin

Kom in direct contact

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

TEL: 0513 – 648 854

Neem contact met ons op

Veelgestelde vragen

Nieuwsbrief

Mis niets meer en blijf op de hoogte van de laatste artikelen en ontwikkelingen binnen AC Adviseurs.

Bekijk de laatste nieuwsbrief