De Green Deal stelt dat de Europese economie in 2050 helemaal circulair is. Het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) geeft echter aan dat de circulaire economie in Nederland nog niet van de grond komt en de trends de verkeerde kant op gaan, maar waarom is een circulaire economie noodzakelijk? En hoe bereiken we een economie die circulair is?
Waarom is een circulaire economie noodzakelijk?
De wereldbevolking blijft toenemen, waardoor we sneller door onze grondstoffen heen gaan. Een circulaire economie zorgt ervoor dat we ons afval opnieuw kunnen gebruiken als grondstoffen. We denken kritisch na over welke producten we echt nodig hebben en we hergebruiken producten en grondstoffen zoveel mogelijk. Door efficiënter om te gaan met grondstoffen, kunnen ook de mensen in de toekomst leven op een gezonde planeet met een duurzame economie. En circulaire economie is nodig om twee redenen:
1. Circulariteit fungeert als een belangrijk instrument op het gebied van klimaat en vervuiling. Langer gebruik en hergebruik van grondstoffen zorgt voor een reductie in uitstoot van broeikasgassen.
2. Een circulaire economie zorgt ook voor onafhankelijkheid van andere landen. Veel grondstoffen komen nu nog uit het buitenland, waarbij het hergebruiken van grondstoffen zorgt voor een toename in onafhankelijkheid.
Hoe bereiken we een circulaire economie?
Voor de overgang naar een circulaire economie werkt de overheid samen met bedrijven en maatschappelijke organisaties. De overheid probeert circulariteit te stimuleren in ondernemingen door verschillende subsidies en vrijblijvende maatregels. Uit het onderzoek van het PBL blijkt het echter de tegenovergestelde kant op te gaan, we verbruiken meer grondstoffen en stoten meer uit. Het planbureau suggereert dat er hardere maatregelen nodig zijn om alle partijen te betrekken en de transitie naar circulaire economie te versnellen. Consumenten kunnen bijvoorbeeld ook hun steentje bijdragen aan een circulaire economie door spullen langer te gebruiken, te repareren of naar de kringloopwinkel te brengen. Volgens het planbureau gebeurt dit echter nog veel te weinig op dit moment.
Wat doet u aan circulariteit?
De overheid heeft verschillende subsidieregelingen om circulariteit binnen ondernemingen te stimuleren, zoals de subsidie Circulaire Ketenprojecten en de verschillende Europese programma’s. Bent u benieuwd hoe u dit in uw onderneming kan implementeren of wilt u graag sparren over mogelijke circulaire ideeën? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen!