Afgelopen jaren en in de komende jaren wordt er veel overheidsgeld besteed aan het tegengaan van klimaatverandering en de effecten hiervan. Maar waar gaat dit geld eigenlijk naartoe? En hoeveel geven we uit? Dat blijkt niet helemaal duidelijk te zijn!
De bestemming van overheidsuitgaven voor klimaat zijn niet duidelijk
Dit blijkt uit een nieuw rapport van onderzoekers van de Algemene Rekenkamer. Er zijn drie ministeries welke elk jaar rapporteren over de klimaatuitgaven: het ministerie van Economische Zaken en Klimaat doet dat in haar begroting en het ministerie van Financiën baseert een overzicht in de Miljoenennota daarop. Het ministerie van Klimaat en Energie brengt daarnaast jaarlijks een Klimaatnota uit.
Er zitten grote verschillen in de bedragen die worden gerapporteerd
De registratie en controle op klimaatuitgaven door deze bewindspersonen is volgens de Rekenkamer niet eenduidig. Een voorbeeld van zo een ongelijkheid is dat het ministerie van Financiën in de Miljoenennota 2022 stelt dat het aansluiten van windparken op zee 150 miljoen euro minder kost dan wat het ministerie van Economische Zaken en Klimaat heeft opgegeven. Daarnaast blijkt er ook geen eensgezinde definitie te zijn van wat precies klimaatbeleid en klimaatuitgaven zijn. In de kabinetsrapportages ontbreken volgens de Rekenkamer namelijk ook uitgaven die via fondsen of staatsbedrijven worden gedaan, evenals de uitgaven voor buitenlands klimaatbeleid. Al met al geeft het dus geen duidelijk beeld, waar hoeveel geld naartoe gaat.
Een eenduidige definitie van het klimaatbeleid is essentieel
Minister Jetten gaat nu in overleg met de departementen een eenduidige definitie uitwerken, wat precies als klimaatuitgaven en klimaatbeleid wordt gezien. Daarnaast gaat hij er zorg voor dragen dat deze definitie ook correct wordt toegepast binnen de verschillende ministeries.