Het Zweedse bedrijf Vattenfall zit in zijn maag met het verlieslijdende energiebedrijf NUON. Het bedrijf nam in 2009 NUON voor 10 miljard euro over van de Nederlandse gemeenten en provincies. Op dit moment is het bedrijf nog 6 miljard euro waard.

De overheid zou, volgens de SP, serieus moeten overwegen om het noodlijdende NUON weer staatsbezit te maken. Zij is van mening dat energiebedrijven van groot strategisch belang zijn en dat het daarom beter is dat de overheid deze zelf onder controle heeft.

AC Adviseurs geeft aan dat de overheid zich moet richten op het reguleren en stimuleren van de economie. De overheid moet slechts zelf ondernemen indien dit vanuit maatschappelijke betrokkenheid vereist is en niet vanuit economisch belang. Er is geen enkele maatschappelijke noodzaak voor de overheid om in de energiesector te willen ondernemen. Productie en handel in energie is een economische bezigheid die op grote en kleine schaal plaatsvindt. Dat gaat prima. Dus waarom ingrijpen?

Provincies en gemeenten doen met de opbrengst van de verkoop van NUON op dit moment wat nuttig is, namelijk; de economie en de werkgelegenheid stimuleren. Dit laatste kan op vele manieren. Wij zetten dan ook graag onze creativiteit, kennis en ervaring in om de realisatie van soortgelijke initiatieven te ondersteunen.

Kortom; als het aan ons ligt blijft de term “NUON gelden” gekoppeld aan stimuleringsbeleid.  Zie ook het opinieartikel van Jannes Bouma, partner van AC Adviseurs, in ons BLOG archief op deze website.

label

flag united kingdom

AC Adviseurs

Abe Lenstra boulevard 52-4
8448 JB HEERENVEEN

Twitter Facebook Linkedin

label

Kom in direct contact

icon
label

info@acadviseurs.nl

TEL: 0513 – 648 854

Neem contact met ons op

Veelgestelde vragen

Nieuwsbrief

icon
label

Mis niets meer en blijf op de hoogte van de laatste artikelen en ontwikkelingen binnen AC Adviseurs.

Bekijk de laatste nieuwsbrief