Minister Jetten wil inzetten op de verduurzaming van het mkb door de subsidie voor advies en ondersteuning voor mkb bij verduurzamingsmaatregelen opnieuw open te stellen. Hier leest u meer!

De minister heeft de Tweede Kamer geïnformeerd over zijn plan om de subsidieregeling Advies en ondersteuning verduurzamingsmaatregelen mkb (SVM) met één jaar te verlengen tot en met 2023 én in verbeterde vorm te heropenen vanaf 1 maart 2023.

De SVM is bedoeld voor advies en ondersteuning bij het nemen van verduurzamingsmaatregelen
De SVM kan worden aangevraagd door mkb-ondernemers die niet onder de Energiebesparingsplicht vallen. De SVM was aanvankelijk opengesteld voor subsidieaanvragen van 1 oktober 2021 tot 1 oktober 2022, maar de subsidie is in juli 2022 tijdelijk stopgezet omdat er signalen waren dat er bewust oneigenlijk gebruik van werd gemaakt door enkele energieadviseurs.

In de afgelopen periode is onderzocht in welke vorm en voor welke periode de SVM weer open zou kunnen
Inmiddels is dit onderzoek afgerond en zijn er de nodige stappen genomen om de SVM in 2023 in verbeterde vorm opnieuw open te kunnen stellen. De verbeteringen zijn onder meer het stellen van strengere eisen aan de kwaliteit van de adviezen en de adviseurs, om te borgen dat de dienstverlening daadwerkelijk van toegevoegde waarde is voor de betreffende ondernemer. Met een verplicht bij de subsidieaanvraag in te dienen formulier worden ondernemers daarnaast geïnformeerd over de voorwaarden en dat zij niet verplicht zijn om een energieadvies te laten opstellen, zodat energieadviseurs dit niet meer anders kunnen doen voorkomen.

In 2022 € 15,8 miljoen SVM-budget overgebleven
Dit overgebleven budget kan in 2023 gebruikt worden voor de openstelling. Met dit budget kunnen naar schatting maximaal 9.000 ondernemers subsidie krijgen voor energieadvies en ondersteuning bij het nemen van maatregelen. Het overgebleven budget kan alleen gebruikt worden indien get amendement over de heropening aangenomen wordt. Indien het amendement niet wordt aangenomen. Is er geen dekking voor de regeling. Het kabinet zal in dit geval in het voorjaar bezien of openstelling op een later moment mogelijk en wenselijk is, eventueel via de voorjaarsnota.

flag united kingdom

AC Adviseurs

Abe Lenstra boulevard 52-4
8448 JB HEERENVEEN

Twitter Facebook Linkedin

Kom in direct contact

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

TEL: 0513 – 648 854

Neem contact met ons op

Veelgestelde vragen

Nieuwsbrief

Mis niets meer en blijf op de hoogte van de laatste artikelen en ontwikkelingen binnen AC Adviseurs.

Bekijk de laatste nieuwsbrief