Het kabinet wil versnellen op het gebied van waterstof voor vrachtwagens en zwaar verkeer, en kondigt hiervoor een subsidie aan. Meer weten? Lees hier verder!
De subsidie is bedoeld voor de bouw van waterstoftankstations en aanschaf van vrachtwagens
Het gebruik van waterstof als brandstof voor wegvervoer moet hiermee een impuls krijgen. De overheid tracht hiermee bij te dragen aan het behalen van de klimaatdoelen, door inzet op meerdere technieken voor emissieloos wegvervoer. Dit sluit tevens aan bij de Europese regelgeving waar Nederland zich voor heeft ingespannen, namelijk dat langs de snelweg elke 100 tot 150 kilometer, en bij grote stedelijke knooppunten, een waterstoftankstation moet komen, in de gehele Europese Unie.
Er is momenteel sprake van een zogeheten kip-ei probleem omtrent dit thema
Aanschaf van waterstofvrachtwagens is kostbaar en er zijn weinig waterstoftankstations geschikt voor zware vrachtwagens. Zonder tankstation geen vrachtwagens, maar tegelijkertijd zonder vrachtwagens geen tankstation. Dit maakt dat de aanschaf van de vrachtwagens en de bouw van waterstoftankstations momenteel weinig aantrekkelijk zijn. Deze subsidieregeling draagt bij aan het door breken van dit kip-ei probleem door de tweeledige stimulering. Alleen plannen voor zowel de bouw van een waterstoftankstation als aanschaf van (20 tot 25) bijbehorende vrachtwagens komen in aanmerking voor subsidie. Zo komt vraag en aanbod tegelijk tot stand.
De subsidie kan naar verwachting vanaf begin 2024 worden aangevraagd
Er zal in eerste instantie €22 miljoen voor de regeling worden uitgetrokken, naar schatting voldoende voor 5 tot 10 tankstations met bijbehorende vrachtwagens in Nederland. Omdat er meer nodig is om waterstof op grote schaal van de grond te krijgen en een dekkend netwerk te realiseren wordt er komende periode gekeken of en hoe er meer budget beschikbaar kan worden gesteld.
Wist u dat wij een AC-H2 team hebben? Zij sparren graag met u over uw plannen op het gebied van waterstof of informeren u over de mogelijkheden.