Na een extra lange klimaattop is afgelopen zondag 20 november door de VN eindelijk een nieuw akkoord getekend. Maar de geluiden over de resultaten van de top zijn kritischer dan ooit. 

Winst voor arme landen
Een van de grotere successen van deze top is dat er een akkoord is bereikt over de oprichting van een wereldwijd fonds voor landen die kwetsbaar zijn voor de gevolgen van klimaatverandering. Al jaren vragen de armere landen om dit schadefonds, maar er was veel discussie over welke landen aanspraak op het fonds mogen maken. Aankomend jaar zal men beslissen welke rijke landen hoeveel in het fonds moeten gaan inleggen.

De doelstelling van maximaal 1,5 graad opwarming blijft gelijk
Enkele landen wilden de doelstelling verhogen of verlagen, maar dit is niet gebeurd. Al zijn er tegelijkertijd ook geen nadere afspraken gemaakt om de doelstelling binnen bereik te brengen. Eurocommissaris Frans Timmermans noemde het vasthouden van de doelstelling "een te kleine stap voorwaarts" en riep op te erkennen dat het akkoord van Parijs tekortschiet.

Beslissingen maken is moeilijk
Aan de top nemen circa 200 landen deel. Om aan alle belangen te kunnen voldoen en tegelijkertijd vooruitstrevend te zijn is een zeer grote uitdaging. Veel critici vinden de klimaattop dan ook een farce. Vooral omdat het opstellen van nieuwe reductieplannen is uitgesteld en er nog steeds geen grote stappen worden gezet voor de afschaffing van fossiele brandstoffen.

Maar er waren ook kleine successen!
Naast het grote akkoord wordt de klimaattop ook gebruikt om kleine deelakkoorden te sluiten. Hier zijn zeker wel een aantal mooie resultaten behaald. Er zijn bijvoorbeeld tien nieuwe landen, waaronder de Verenigde Staten, Ierland en Kroatië, die zich bij een Nederlands initiatief aansluiten betreffende schoon zwaar wegverkeer. De ambitie is om vanaf 2040 alle nieuwe vrachtwagens en bussen te laten rijden zonder uitlaatgassen. Dus bijvoorbeeld op waterstof of elektriciteit.

Geen grote successen dus, maar wel kleine. Men zal zien wat de volgende klimaattop in oliestaat Dubai zal brengen.

flag united kingdom

AC Adviseurs

Abe Lenstra boulevard 52-4
8448 JB HEERENVEEN

Twitter Facebook Linkedin

Kom in direct contact

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

TEL: 0513 – 648 854

Neem contact met ons op

Veelgestelde vragen

Nieuwsbrief

Mis niets meer en blijf op de hoogte van de laatste artikelen en ontwikkelingen binnen AC Adviseurs.

Bekijk de laatste nieuwsbrief