Vandaag start de Nationale Klimaatweek. Deze week staat in het teken van bewust leven, minder CO2 uitstoten en meer energie besparen. Met de hoge prijzen voor gas en elektriciteit is energiebesparing belangrijker dan ooit. Wilt u weten hoe u thuis zelf het meest effectief energie kan besparen? Lees dan verder!

Hoge energieprijzen, kortingen en prijsplafonds
Als gevolg van de hoge energieprijzen heeft de overheid besloten in te grijpen. Vanaf 1 januari 2023 wordt er een prijsplafond ingevoerd. Voor gas wordt het maximale tarief €1,45 per m3 tot een verbruik van 1200 m3. Voor elektriciteit bedraagt het maximale tarief €0,40 per kWh tot een verbruik van 2900 kWh. Ook krijgen alle huishoudens in de maanden november en december een vaste korting op de energierekening van €190,-. In 2021 was het gemiddelde verbruik van een huishouden 1200 m3 gas en 2460 kWh elektriciteit. Ondanks het prijsplafond blijft het belangrijk om energie te besparen. Maar wat zijn de meest effectieve manieren om dit te doen?

Meest effectieve manieren om gas te besparen
Gemiddeld genomen wordt ongeveer driekwart van de gasconsumptie gebruikt voor de verwarming. Douchen zorgt voor ongeveer 20% van het gasverbruik, terwijl koken voor ongeveer 5% zorgt. De meest effectieve manier om gas te besparen is daarom de verwarming lager zetten. Door de thermostaat 1 graad lager te zetten kunt u al 7% besparen. Met de prijzen onder het prijsplafond komt dit neer op ongeveer €100 per jaar. Bent u overdag niet thuis? Zet dan de verwarming lager! Dit kan ook bijvoorbeeld ’s nachts. Bovendien helpt het om de verwarming uit te zetten in ruimtes die weinig tot niet gebruikt worden. Tot slot kan veel energie worden bespaard door beter te isoleren. Ook helpt het om korter te douchen. Wist u dat de gemiddelde Nederlander 7,5 minuut onder de douche staat? Wanneer dit teruggebracht wordt naar 5 minuten kunt u zo’n €120,- besparen.

Beperk het stroomverbruik van apparaten, zoals
...de koelkast en vriezer
Een van de grootste energieverbruikers in huis zijn de koelkast en de vriezer. Nu is het vaak niet praktisch om deze uit te zetten, maar er kan op andere manieren bespaard worden. Heeft u een relatief oude koelkast? Overweeg dan eens een nieuwe te kopen. Nieuwe koelkasten zijn gemiddeld tweemaal zo zuinig als een koelkast van 8 jaar oud. Hiermee kunt u al gauw €70 per jaar besparen. Ook helpt het om een koelkast goed gevuld te houden. Wanneer een koelkast geopend wordt, kan warme lucht de koelkast vullen en die moet weer worden opgewarmd. Als een koelkast grotendeels gevuld is, treedt dit effect in mindere mate op. Ook kan het helpen om eten uit de vriezer te ontdooien in de koelkast en etensresten eerst af te laten koelen voordat deze in de koelkast of vriezer worden geplaatst.

...de verlichting
Gemiddeld wordt zo’n 400 kWh aan stroom verbruikt voor verlichting. Door zo weinig mogelijk lampen aan te zetten thuis en het licht uit te doen in ruimtes waar niemand is, kan veel stroom worden bespaard.

...de wasmachine, droger en vaatwasser
Ook dit zijn grootverbruikers. Een wasdroger verbruikt op jaarbasis gemiddeld 300 kWh aan stroom. Door in plaats hiervan een wasrek te gebruiken om uw kleding te drogen kan €120,- per jaar worden bespaard. Probeer tevens tijdens het wassen de machine in te stellen op 30 graden, dit is in de meeste gevallen ruim voldoende. Of stel eens een kort programma in. Ook in dit geval kan het helpen om een verouderde wasmachine of droger te vervangen door een energiezuiniger model. Het energieverbruik van de vaatwasser kunt u verminderen door deze zo weinig mogelijk te gebruiken en deze alleen aan te zetten wanneer deze volledig gevuld is.

Gaat u ook voor een lagere energierekening in 2023?
Onderstaand hebben wij een aantal eenvoudige maar effectieve maatregelen opgesomd:

  • Zet de verwarming 1-2 graden lager en breng extra isolatie aan
  • Zet de verwarming lager wanneer u niet thuis bent of bijvoorbeeld ‘s nachts
  • Douche maximaal 5 minuten en het liefst met een lagere temperatuur
  • Zorg voor een energiezuinige koelkast en houd deze goed gevuld
  • Zet de wasmachine op 30 graden en vermijd het gebruik van een droger

Sommige van deze maatregelen kunt u ook op kantoor toepassen! Ook is het is sommige gevallen mogelijk subsidie te ontvangen voor isolatiemaatregelen thuis. Bovendien zijn er subsidiemogelijkheden voor energiebesparende maatregelen binnen uw bedrijf. Meer weten? Neem dan vooral contact met ons op!

flag united kingdom

AC Adviseurs

Abe Lenstra boulevard 52-4
8448 JB HEERENVEEN

Twitter Facebook Linkedin

Kom in direct contact

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

TEL: 0513 – 648 854

Neem contact met ons op

Veelgestelde vragen

Nieuwsbrief

Mis niets meer en blijf op de hoogte van de laatste artikelen en ontwikkelingen binnen AC Adviseurs.

Bekijk de laatste nieuwsbrief