De Europese Unie heeft een actieplan gepresenteerd voor de digitalisering van de energiesector om zo de efficiëntie en integratie van duurzame energie te verbeteren. Wat dit concreet inhoudt? Lees hier verder!
Het energiesysteem van de EU moet actiever en slimmer worden
Consumenten moeten kunnen profiteren van de voordelen van de groene en digitale transitie. Er is echter een verregaande transformatie van het energiesysteem nodig om de Europese afhankelijkheid van fossiele brandstoffen uit Rusland te beëindigen en de klimaat- en energiecrisis aan te pakken. Digitalisering speelt daarbij een belangrijke rol. Vanuit dit oogpunt heeft de Europese Unie een actieplan geschreven en gepresenteerd waarin een interactiever en slimmer energiesysteem centraal staat.
De Europese Green Deal is de leidraad voor het actieplan
Belangrijkste daarbij is dat de groene en digitale transitie hand in hand gaan. De Europese Commissie plant maatregelen om het delen van gegevens en investeringen in digitale elektriciteitsinfrastructuur te stimuleren, voordelen voor consumenten te verzekeren en cyberbeveiliging te versterken. Omdat datacentra en onlinediensten steeds meer energie verbruiken, schetst het plan ook manieren om het energieverbruik van de ICT-sector los te koppelen van de exponentiële toename van gegevens.
Enerzijds slimme tools voor energieverbruik, anderzijds beheersing van energieverbruik in de ICT-sector
Om te beginnen ziet het plan erop toe dat consumenten meer controle krijgen over hun energieverbruik, en dus ook de energierekening, met hulp van digitale tools die inzicht bieden en het energieverbruik slim kunnen afstemmen. Denk hierbij aan tools voor het efficiënt opladen van een elektrische auto of slimme warmtepompen in combinatie met zonnepanelen. Daarnaast focust het plan op beheersing van het energieverbruik binnen de ICT-sector. Zo krijgen bijvoorbeeld datacentra en blockchains een milieulabel en krijgen computers, net als andere elektronische apparaten, een energielabel. Tot slot wordt de cyberbeveiliging van energienetten verhoogd door nieuwe wetgeving.
Europa stelt financiering beschikbaar voor de ontwikkeling van slimme digitale oplossingen
Het programma Digitaal Europa wordt gezien als een kickstarter voor de uitrol van het Europese digitaliseringsproces, maar ook subsidies als LIFE Clean Energy Transition, Horizon Europa en de Connecting Europe Facility behoren tot de mogelijkheden voor financiering. Heeft u ideeën over digitalisering? Ook op nationaal en regionaal niveau zijn er wellicht mogelijkheden. Neem contact op met onze adviseurs! Wij denken graag met u mee.