Net als Nederland heeft ook de Europese Commissie in september haar “Prinsjesdag” gehouden, zij noemen dit de State of the Union. In deze jaarlijkse toespraak wordt de balans opgemaakt over hoe de Europese Unie ervoor staat. Ook zijn de belangrijkste plannen en focuspunten voor het komende jaar uiteengezet.

In de speech van voorzitter Ursula von der Leyen werd stilgestaan bij de oorlog in Oekraïne
En uiteraard welke gevolgen dit heeft voor de Europese burger. In dat licht werd ook besproken hoe er maatregelen moeten worden genomen om een energiecrisis te voorkomen. Het Europese energiebeleid stond daarmee centraal in de State of the Union, want ook bij het thema Klimaat kwam hernieuwbare energie en het gebruik van waterstof meerdere malen aan bod.

In de State of the Union werd vooral naar de toekomst gekeken
In tegenstelling tot 2021, waar het vooral ging over de coronapandemie. Von der Leyen sprak over het herstelplan na de coronacrisis en kondigde een flexibeler economisch beleid en eenvoudigere belastingregels voor het midden- en kleinbedrijf (MKB) aan. Wat zou moeten helpen met het herstel van de economie. Von der Leyen benadrukte extra het belang van Europese onafhankelijkheid in grondstoffenvoorziening en de samenwerking met democratieën overal ter wereld. Na een jaar van behoud door de coronacrisis wil de Europese Unie weer gaan bouwen aan een groene en bloeiende economie.

Von der Leyen sloot af met de oproep tot het oprichten van een Europese Conventie
Deze Europese Conventie, bestaande uit burgers, moet de werking en de toekomst van de EU evalueren. Niet alleen omdat de EU moet uitbreiden, maar ook omdat het tijd is om te hervormen. Deze en de andere plannen die zijn aangekondigd zullen later nader worden uitgewerkt.

flag united kingdom

AC Adviseurs

Abe Lenstra boulevard 52-4
8448 JB HEERENVEEN

Twitter Facebook Linkedin

Kom in direct contact

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

TEL: 0513 – 648 854

Neem contact met ons op

Veelgestelde vragen

Nieuwsbrief

Mis niets meer en blijf op de hoogte van de laatste artikelen en ontwikkelingen binnen AC Adviseurs.

Bekijk de laatste nieuwsbrief