Voor Nederland is een budget van € 4,7 miljard beschikbaar uit het NextGenerationEu-fonds, het herstelinstrument van de Europese Unie dat lidstaten ondersteunt om sterker uit de coronacrisis te komen. Maar wat gebeurt er eigenlijk met dit geld?
Nederland investeert in klimaat en digitalisering
Het kabinet heeft haar plannen beschreven in het Nederlandse herstel- en veerkrachtplan. Wat hierbij opvalt is dat bijna de helft van het geld, namelijk 48%, zal worden besteed aan het behalen van de klimaatdoelen, waaronder het minder afhankelijk worden van andere landen voor onze energiebehoeften door te investeren in windmolens op zee en groene waterstof. Deze plannen zijn door Brussel enthousiast ontvangen. Verder wordt ruim een kwart van het budget geïnvesteerd in middelen om de digitale transitie te versnellen, zoals AI, digitaal onderwijs en digitale overheid.
Ook de woning- en arbeidsmarkt worden niet vergeten
Naast de plannen voor de klimaattransitie en digitalisering wordt een deel van het geld gebruikt om de woningbouw te stimuleren, de gezondheidszorg te verbeteren en de tekorten op de arbeidsmarkt op te lossen. Ook wordt er geïnvesteerd in de verduurzaming van woningen door middel van isolatie of het installeren van een warmtepomp.
Europees geld lijkt soms ver weg, maar er zijn vele mogelijkheden
Denkt u een unieke innovatie te kunnen ontwikkelen die de effecten van klimaatverandering vermindert? Of heeft u ideeën over digitalisering of andere actuele thema’s? Neem vooral contact met ons op om uw ideeën te bespreken.