De Europese Unie beschikt over veel geld. Een deel van dit geld wordt gebruikt om ondernemingen te ondersteunen in de vorm van fondsen en subsidies met als doel om onder meer samenwerking tussen lidstaten te stimuleren of om de doelen uit de Green Deal te halen. Een van de fondsen die door de EU is opgezet heet het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling, in het kort EFRO.

Wat is EFRO?
Dit fonds is opgezet om de regio`s binnen de EU te stimuleren en zo een boost te geven. Deze regio`s worden geholpen door het bevorderen van innovatie en een slimme economische transformatie: de digitale transitie en de transitie naar een koolstof neutrale economie. Hiernaast is het doel van dit fonds ook om de mobiliteit binnen Europa te vergroten en een sociale en inclusiever Europa te worden. Dit klinkt allemaal mooi maar hoe komt dat geld nu uiteindelijk bij de ondernemer terecht?

Van Europa naar regio’s in Nederland
Nederland is wat betreft de Europese gelden verdeeld in de vier windrichtingen. Dit zijn Noord (Friesland, Drenthe en Groningen), Oost (Gelderland en Overijssel), Zuid (Limburg, Noord-Brabant en Zeeland) en West (Utrecht, Flevoland, Noord-Holland en Zuid-Holland). Elke regio heeft een eigen programma wat ook wel een Operationeel Programma (OP) wordt genoemd. Hiermee kan elke regio binnen de gestelde thema`s hun eigen draai geven aan de onderwerpen zodat de allocatie van het geld terecht komt bij zaken die binnen de specifieke regio belangrijk zijn om te ondersteunen.

Hoe kunnen ondernemers aanspraak maken op deze gelden?
De verschillende regio’s zullen aan de hand van het programma verschillende subsidies uitwerken om invulling te geven aan de doelen en ambities die in het OP zijn opgesteld. Dit kan bijvoorbeeld tot uiting komen in verschillende innovatiesubsidies. Hierbij wordt er steeds meer belang gehecht aan samenwerking tussen ondernemers. Zo hoopt men in de regio een innovatie ecosysteem te creëren om een maximale impact in de regio te realiseren. Ook wordt er veel belang gehecht aan het feit dat de projectresultaten ten goede moeten komen aan de regio in plaats van enkel aan de ondernemer die het project uitvoert.

Wij zijn benieuwd naar uw ideeën!
Heeft u een idee voor een project waarmee een of meerdere maatschappelijke problemen worden opgelost en waarmee u impact kan maken in uw regio? Neem dan vooral contact met ons op. Wij gaan graag met u in gesprek om te kijken hoe ook u aanspraak kunt maken op Europese gelden!

flag united kingdom

AC Adviseurs

Abe Lenstra boulevard 52-4
8448 JB HEERENVEEN

Twitter Facebook Linkedin

Kom in direct contact

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

TEL: 0513 – 648 854

Neem contact met ons op

Veelgestelde vragen

Nieuwsbrief

Mis niets meer en blijf op de hoogte van de laatste artikelen en ontwikkelingen binnen AC Adviseurs.

Bekijk de laatste nieuwsbrief