Groene waterstof wordt beschouwd als een belangrijke energiedrager om de transitie naar een volledig CO2-neutraal energiesysteem mogelijk te maken. Maar wanneer wordt waterstof nu beschouwd als ‘groen’ en ‘hernieuwbaar’? U leest het in dit artikel!
De richtlijnen voor hernieuwbare waterstof worden bepaald door de EU
Deze zijn recent in conceptvorm gepubliceerd. Maar wat merken bedrijven eigenlijk van deze richtlijnen? De richtlijnen gaan hun uitwerking hebben in bijvoorbeeld subsidieregelingen op het gebied van waterstof. Wanneer u subsidie aan wilt vragen voor een waterstofproject bepalen deze richtlijnen voor een belangrijk deel aan welke voorwaarden uw project moet voldoen.
Productie van elektriciteit en waterstof moeten hand in hand lopen
Waarom is dit zo belangrijk? Het is essentieel dat waterstof met groene stroom wordt geproduceerd. Als u waterstof produceert met grijze stroom, zorgt dit indirect juist voor meer CO2 uitstoot. Om daarnaast te voorkomen dat er een verschuiving in de toepassing van groene stroom plaatsvindt en groene stroom wordt gebruikt om waterstof te maken ten koste van andere toepassingen, is het tevens belangrijk om ‘additionaliteit’ te waarborgen. Concreet impliceert dit in dat de groei van de productie van waterstof hand in hand moet gaat met een toename van de opwek van groene stroom. De richtlijnen van de EU hebben als doel om deze zaken te waarborgen.
De stroom waarmee de waterstof wordt geproduceerd moet aan een aantal eisen voldoen
Om te spreken van ‘groene’ waterstof, moet de elektrolyser direct verbonden zijn aan een productie-installatie van de groene stroom. Het is toegestaan om stroom van het net te halen door middel van een Power Purchase Agreement (PPA). Er worden dan echter wel additionele eisen gesteld. Tot 2027 is een aantal eisen nog niet van toepassing of zijn tijdelijk versoepeld.
Weten wat deze richtlijnen voor uw waterstofproject betekenen? Neem contact op!
De richtlijnen van de EU gaan ook invloed hebben op waterstofprojecten in Nederland. Zo zullen de voorwaarden van de nieuwe regeling ‘Opschalingsinstrument waterstof via elektrolyse’ direct worden afgeleid uit de nieuwe richtlijnen van de EU. Dit opschalingsinstrument wordt eind 2022 of begin 2023 verwacht. Bent u geïnteresseerd in het uitvoeren van een project waarin de productie van groene waterstof centraal staat en/of bent u benieuwd wat deze nieuw aangekondigde richtlijnen voor uw project betekenen? Neem dan vooral vrijblijvend contact met ons op!