In verschillende regio’s is sprake van meerdere fondsen. Hoe kunnen we die slim inzetten zodat de fondsen elkaar versterken in plaats van beconcurreren?

De Sociaaleconomische Raad Noord-Nederland wil versnippering voorkomen

De Sociaaleconomische Raad (SER) Noord-Nederland is een onafhankelijk overleg- & adviesorgaan, welke gevraagd en ongevraagd adviezen uitbrengt aan regionale en lokale overheden en onderwijsinstellingen. Zij proberen met hun adviezen te ondersteunen, om samen een inclusieve en duurzame regionale economie te creëren. Afgelopen jaar hebben zij zich gebogen over de subsidiemogelijkheden in het Noorden en deze nog beter ingezet zouden kunnen worden.

De situatie in Noord-Nederland is exemplarisch voor veel regio’s

In het Noorden beschikt men over veel geld uit verschillende fondsen. Maar juist deze hoeveelheid maakt de distributie ervan moeilijk. Door wijde verspreiding en het subsidiëren van vele losse projecten zonder samenhang is de SER Noord-Nederland bang dat de gelden minder efficiënt ingezet worden. Er ontstaat een risico van beleidsconcurrentie tussen de verschillende actoren, en een coördinatieprobleem ligt op de loer.

Samenwerken is de oplossing

Volgens het onderzoeksrapport van de SER Noord-Nederland moeten de verschillende partijen in subsidieland beter gaan samenwerken. Dan kunnen zij een beperkt aantal investeringsprogramma’s opzetten die vanuit de onderscheiden fondsen kunnen worden gesubsidieerd. Daarbij moet gefocust worden op de onderwerpen die voor de gehele regio belangrijk zijn. Met deze bevindingen zou niet alleen Noord-Nederland actief aan de slag moeten gaan, maar zouden ook andere regio's moeten kijken hoe zij de bevindingen naar hun specifieke situatie kunnen vertalen. 

Wat zijn uw ervaringen?

Is het in uw regio goed georganiseerd of kunnen dingen slimmer en met meer effect worden ingezet? Laat het ons weten. We zijn benieuwd naar uw ervaringen!

label

flag united kingdom

AC Adviseurs

Abe Lenstra boulevard 52-4
8448 JB HEERENVEEN

Twitter Facebook Linkedin

label

Kom in direct contact

icon
label

info@acadviseurs.nl

TEL: 0513 – 648 854

Neem contact met ons op

Veelgestelde vragen

Nieuwsbrief

icon
label

Mis niets meer en blijf op de hoogte van de laatste artikelen en ontwikkelingen binnen AC Adviseurs.

Bekijk de laatste nieuwsbrief