Jaarlijks gooien we in Nederland veel eetbaar voedsel weg. Weet u wat de effecten hiervan zijn en hoe u voedselverspilling tegen kunt gaan? Lees dan verder!

Nederlanders gooien gemiddeld 34kg voedsel per persoon per jaar weg
Dit voedsel kost gemiddeld ook nog eens €120. Wanneer de verspillingen in de volledige voedselketen worden meegenomen, ligt dit cijfer zelfs nog een factor 4 hoger. Naast dat dit natuurlijk zonde is, heeft dit ook een negatief effect op het milieu. Om voedsel te produceren is landbouwgrond nodig, en er is veel energie nodig om deze grond te bewerken. Ook kost het veel energie om voedsel te verwerken en te vervoeren. Door minder voedsel te verspillen bespaart u dus ook energie en is er minder landbouwgrond nodig.

Het voedsel dat het meeste wordt weggegooid is brood en zuivel. Interessant is ook dat 75% van de consumenten denkt minder voedsel weg te gooien dan gemiddeld en dus relatief goed bezig zijn.

Wat kunt u zelf doen om voedselverspilling tegen te gaan?

  • Zoals al genoemd is brood één van de meest weggegooide voedingsmiddelen. Door brood in te vriezen blijft deze langer goed en hoeft u het dus niet weg te gooien.
  • 1/3e van de gekochte pasta of rijst wordt weggegooid! Door bij het bereiden van een maaltijd porties goed af te wegen, voorkomt u dat u teveel pasta of rijst kookt.
  • Teveel eten gemaakt? Vries het dan in! Deze kunt u dan op een later moment alsnog opeten.
  • Ingrediënten over? Probeer hiermee een maaltijd te koken, zodat u deze niet weg hoeft te gooien. Op de website supercook.com kunt u de ingrediënten die u overheeft invoeren en krijgt u recepten te zien die u met deze ingrediënten kunt maken.

Er liggen ook kansen voor ondernemers!
Met bijvoorbeeld het platform ‘Too Good to Go’ kunnen bakkerijen of restaurants hun onverkochte voedsel tegen een gereduceerd tarief verkopen. Zo voorkomt u dat dit weggegooid hoeft te worden en kan iemand dit nog opeten.

Ondernemingen actief in de voedselketen kunnen ook een voucher aanvragen van de Stichting Samen Tegen Voedselverspilling. Met deze voucher kunt u onderzoek doen of advies inwinnen over mogelijkheden om voedselverspilling tegen te gaan of reststromen op te waarderen.

Wilt u met uw onderneming aan de slag om voedselverspilling tegen te gaan?
Wij denken graag met u mee over mogelijkheden om dit te bereiken.

label

flag united kingdom

AC Adviseurs

Abe Lenstra boulevard 52-4
8448 JB HEERENVEEN

Twitter Facebook Linkedin

label

Kom in direct contact

icon
label

info@acadviseurs.nl

TEL: 0513 – 648 854

Neem contact met ons op

Veelgestelde vragen

Nieuwsbrief

icon
label

Mis niets meer en blijf op de hoogte van de laatste artikelen en ontwikkelingen binnen AC Adviseurs.

Bekijk de laatste nieuwsbrief