De overheid stimuleert groene en duurzame bedrijfsmiddelen. Jaarlijks wordt daarom de Milieulijst samengesteld met bedrijfsmiddelen die ondernemers een fiscaal voordeel kunnen opleveren. Wat zijn de belangrijkste wijzigingen voor 2022?

De overheid stimuleert milieuvriendelijke investeringen door ondernemers een fiscaal voordeel te bieden via de Milieu-Investeringsaftrek (MIA) en de Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (Vamil). De investeringen die hiervoor in aanmerking komen staan in de jaarlijkse Milieulijst. Op 27 december 2021 is de nieuwe Milieulijst 2022 gepubliceerd. Hieronder leest u de belangrijkste wijzigingen ten opzichte van 2021.

Meer voordeel: zowel het budget als de aftrekpercentages zijn verhoogd

Met de ambitieuze klimaatplannen komen ook hogere budgetten. Het budget voor de MIA/Vamil is met € 30 miljoen verhoogd. Naast meer mogelijkheden, zijn de aftrekpercentages voor de verscheidene investeringen substantieel verhoogd (van 13,5%, 27% en 36% naar 27%, 36% en 45%) en ook het maximale voordeel te ontvangen per bedrijf.  

Duurzame mobiliteit wordt een belangrijk thema op de Milieulijst

Elektrische personenauto’s, snor-, brom- en motorfietsen komen niet meer terug op de Milieulijst 2022. Wel komt er een extra tegemoetkoming beschikbaar voor elektrische bestelauto’s. Vrachtwagens die rijden op een mengsel van waterstof en diesel kunnen nu ook in aanmerking komen voor de regelingen.

Ook voordelen voor investeringen in duurzame landbouw

Voor duurzame landbouw biedt de overheid mogelijkheden voor eiwitwinning uit plantaardige bronnen. Ook efficiëntie van watergebruik en voedingsstoffen in de glastuinbouw krijgt extra aandacht. Tot slot stijgen de maximumbedragen per dierplaats voor duurzame stallen, alhoewel luchtwassers en zonnepanelen als onderdeel van de stal niet terugkomen op de lijst.

Tot slot worden investeringen in circulaire bouw ook gestimuleerd

Op de nieuwe Milieulijst zijn ook meer mogelijkheden voor investeringen rondom circulair bouwen. Er zijn duurzame bouwmaterialen toegevoegd en wanneer een gebouw voor meer dan de helft uit hernieuwbare grondstoffen komt te bestaan geeft dit extra voordeel.

Hoe kunt u besparen op uw investeringen?

Duurzame investeringen kunnen forse voordelen opleveren. Wij denken graag met u mee over de mogelijkheden die de transitie naar duurzame bedrijfsmiddelen met zich meebrengt.

label

flag united kingdom

AC Adviseurs

Abe Lenstra boulevard 52-4
8448 JB HEERENVEEN

Twitter Facebook Linkedin

label

Kom in direct contact

icon
label

info@acadviseurs.nl

TEL: 0513 – 648 854

Neem contact met ons op

Veelgestelde vragen

Nieuwsbrief

icon
label

Mis niets meer en blijf op de hoogte van de laatste artikelen en ontwikkelingen binnen AC Adviseurs.

Bekijk de laatste nieuwsbrief