Met de aankondiging van een staatssecretaris voor digitalisering lijkt de overheid digitalisering de nodige aandacht te geven. Wat zijn de plannen en wat betekenen ze voor het bedrijfsleven?

Extra ruimte voor data-ethiek

Een greep uit het coalitieakkoord: er komt extra ruimte voor de ethische kant van data en algoritmen en voor de privacy van eigen data. De Autoriteit Persoonsgegevens krijgt bijvoorbeeld meer geld om haar werk te doen en online platformen worden verantwoordelijk gehouden om desinformatie op hun platform tegen te gaan.

Ook meer aandacht voor cybersecurity

Naast data-ethiek krijgt ook cybersecurity meer aandacht. Er wordt geïnvesteerd in expertise op dit vlak bij eigen afdelingen, maar ook wordt samenwerking bevorderd tussen bedrijfsleven, overheden, kennisinstellingen en het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) en het Digital Trust Center (DTC). Uit het trendsonderzoek 2021 van Supply Value blijkt ook dat voor bedrijven Cyber- en datasecurity de meeste prioriteit heeft. We zijn benieuwd of de stappen die de overheid hierin zal zetten het bedrijfsleven ook deels zullen ontzorgen.

Tot slot worden digitale kennis- en vaardigheden bevorderd en worden internetsnelheden verbeterd

De ICT-sector kampt al jaren met een nijpend tekort aan personeel en de verwachting is dat dit nog wel even zo blijft. Afgelopen jaar zagen we al een nieuwe subsidie voor omscholing naar kansrijke beroepen in de techniek en ICT, komend jaar komen daar mogelijk nog meer stimuleringsmiddelen bij. De extra aandacht voor scholing is dan ook hard nodig.

Gaat u actief bezig met digitaliseren?

Spar met ons over de mogelijkheden!

label

flag united kingdom

AC Adviseurs

Abe Lenstra boulevard 52-4
8448 JB HEERENVEEN

Twitter Facebook Linkedin

label

Kom in direct contact

icon
label

info@acadviseurs.nl

TEL: 0513 – 648 854

Neem contact met ons op

Veelgestelde vragen

Nieuwsbrief

icon
label

Mis niets meer en blijf op de hoogte van de laatste artikelen en ontwikkelingen binnen AC Adviseurs.

Bekijk de laatste nieuwsbrief