Jaarlijks veroorzaakt de uitstoot van stikstof een milieuschade van € 12 miljard. Om de uitstoot van stikstof terug te dringen is regelgeving opgesteld (PAS; Programma Aanpak Stikstof). De bouwsector wordt hard geraakt door deze regelgeving en veel projecten liggen daardoor stil. Hier valt echter wat aan te doen!

De uitstoot van bouwmachines moet flink omlaag
Deze machines worden vaak door dieselmotoren aangedreven. Om te kunnen blijven functioneren moet er actie worden ondernomen. Een mogelijkheid hiervoor is door deze te elektrificeren, waarbij de energie afkomstig is van een accupakket of een brandstofcel aangedreven door groene waterstof. Deze machines zijn echter moeilijk verkrijgbaar en bovendien erg duur.

De overheid stimuleert duurzame investeringen met subsidies
De overheid ziet de problemen rondom elektrificatie ook, wat zich bijvoorbeeld heeft geuit in het feit dat in de afgelopen openstelling van de DKTI-subsidie een aparte categorie voor de aanschaf en/of ontwikkeling van mobiele machines werd opengesteld. Om de emissies van bouwmachines verder terug te dringen wordt er momenteel gewerkt aan de subsidie Schoon en Emissieloos Bouwen. Binnen deze regeling worden mogelijk 40 tot 50% van de meerkosten van een bouwmachine ten opzichte van een dieselvariant vergoed. Deze regeling wordt naar verwachting begin volgend jaar opengesteld.

Wil jij de CO2 en stikstofuitstoot van jouw machines terugdringen door te investeren in zero-emissie machines?
Neem dan vooral contact met ons op, we helpen je graag verder!

label

flag united kingdom

AC Adviseurs

Abe Lenstra boulevard 52-4
8448 JB HEERENVEEN

Twitter Facebook Linkedin

label

Kom in direct contact

icon
label

info@acadviseurs.nl

TEL: 0513 – 648 854

Neem contact met ons op

Veelgestelde vragen

Nieuwsbrief

icon
label

Mis niets meer en blijf op de hoogte van de laatste artikelen en ontwikkelingen binnen AC Adviseurs.

Bekijk de laatste nieuwsbrief