Vandaag, 22 april, is het Earth Day. Doel van deze dag is om bewustwording te creëren van ons gedrag op de aarde. Wist u bijvoorbeeld dat het klimaatakkoord van Parijs op Earth Day is ondertekend? En wat kunt u zelf thuis doen om uw impact op het klimaat te verminderen?

Gebruik geen plastic zakjes voor groente en fruit
Neem de volgende keer eens een herbruikbaar zakje mee naar de supermarkt om uw groente en fruit in te doen! Dit scheelt een hoop wegwerpplastic. Bij de Albert Heijn zijn deze plastic zakjes aan het einde van dit jaar niet meer verkrijgbaar. Dit scheelt per jaar 130 miljoen plastic zakjes! Ook voor uw andere boodschappen kun u een herbruikbare tas gebruiken.

Koop een herbruikbare waterfles en koffiebeker
Veel mensen maken inmiddels al gebruik van een Dopper of een andere herbruikbare drinkfles. En terecht, want dit scheelt veel plastic. Ook een herbruikbare koffiebeker is handig om te hebben, vooral als u vaak uw koffie ‘to go’ haalt. Wist u dat de NS Kiosk en de Starbucks korting geven als u uw eigen beker meeneemt? Wegwerp koffiebekers zijn vaak gemaakt van karton met aan de binnenkant een laagje plastic. Dit maakt ze lastig te recyclen, waardoor ze vaak de verbrandingsoven in gaan. In de Verenigde Staten worden er dagelijks 1,5 miljard wegwerpbekers gebruikt.

Douche iets korter
80 procent van het warme water in een gemiddeld huishouden stroomt uit de douchekop. Als elke Nederlander voortaan maximaal 5 minuten onder de douche staat, besparen we met zijn allen € 600 miljoen per jaar! Naast dat het u geld bespaart, is het ook nog eens goed voor het klimaat. Wilt u liever niet korter douchen maar toch besparen? Koop dan een waterbesparende douchekop.

Eet eens vegetarisch of veganistisch
Door 2 dagen in de week geen vlees of vis te eten, bespaart u al 130 kilo CO2 per jaar! U bespaart het meest als u ook zuivel laat staan en veganistisch eet. Mocht u toch dat stukje vlees niet willen opgeven? Eet dan liever kip dan lamsvlees of rundvlees: die zorgen voor de meeste uitstoot van broeikasgassen.

Isoleer uw huis (beter) of laat een warmtescan uitvoeren
Het verwarmen van een huis zorgt in de meeste gevallen voor veel CO2-uitstoot. Door uw huis goed te isoleren verbruikt u minder energie. Dit is goed voor het klimaat en voor uw portemonnee! U kunt ook door een expert een warmtescan laten maken. U krijgt dan een goed beeld van waar de meeste warmte weglekt uit jouw huis. Gaat u uw huis isoleren? In veel gevallen komt u in aanmerking voor de ISDE subsidie. Dit geldt ook voor warmtepompen en zonneboilers. Ook kunt u natuurlijk de verwarming eens een graadje lager zetten en een dikke trui aantrekken.

Er zijn nog veel meer manieren om uw CO2-uitstoot te verlagen
Wilt u meer lezen over manieren om uw impact op het klimaat te verminderen? Kijk bijvoorbeeld eens hier.

label

flag united kingdom

AC Adviseurs

Abe Lenstra boulevard 52-4
8448 JB HEERENVEEN

Twitter Facebook Linkedin

label

Kom in direct contact

icon
label

info@acadviseurs.nl

TEL: 0513 – 648 854

Neem contact met ons op

Veelgestelde vragen

Nieuwsbrief

icon
label

Mis niets meer en blijf op de hoogte van de laatste artikelen en ontwikkelingen binnen AC Adviseurs.

Bekijk de laatste nieuwsbrief