Heeft uw kantoorgebouw al energielabel C (of beter)? Voldoet uw gebouw niet aan de eisen, dan mag u het  gebouw per 1 januari 2023 niet meer als kantoor gebruiken. Wilt u weten wat de gevolgen voor u zijn en wat u kunt doen? Lees dan vooral verder!

Per 1 januari 2023 moet elk kantoorgebouw in Nederland volgens het Bouwbesluit 2012 minimaal energielabel C hebben. Dit betekent een Energie-Index van 1,3 of beter. Op basis van cijfers van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland had op 1 juli 2020 slechts 34% van de label C-plichtige kantoren een groen energielabel van C of beter. Dit betekent dat de kans groot is dat uw kantoor dit nog niet heeft.

Wat te doen?
Heeft u nog geen energielabel? Schakel dan een energieadviseur in om een labelberekening voor u te maken. Is uw huidige energielabel D of slechter? Laat dan een energieprestatieadvies uitvoeren. Als u naar aanleiding van dit advies de aanbevolen maatregelen laat uitvoeren, kunt u in sommige gevallen subsidie ontvangen voor zowel het advies als de energiebesparende maatregelen.

Voordelen
Naast de verplichting vanuit de overheid brengt het energiezuiniger maken van uw kantoorgebouw ook voordelen met zich mee. U kunt namelijk zowel uw energielasten verlagen als ook het werkcomfort van uw werknemers vergroten. Door bijvoorbeeld zonwerende folie op de ramen aan te brengen, heeft uw kantoor een aangenamere temperatuur op warme dagen, waardoor ook de airco minder gebruikt hoeft te worden. Ook kunt u bijvoorbeeld uw TL-buizen vervangen door LED verlichting met daglichtafhankelijke verlichting. Hierdoor worden de lampen gedimd of zelfs gedoofd als er voldoende daglicht naar binnen valt.

Voorwaarden
Of uw kantoorgebouw moet voldoen aan deze verplichting hangt af van een aantal zaken. Zo geldt de verplichting bijvoorbeeld niet als minder dan 50% van de totale gebruiksoppervlakte van uw gebouw een kantoorfunctie heeft, of als de gebruiksoppervlakte van de kantoorfuncties minder dan 100 m2 is. Ook geldt de verplichting niet als de maatregelen die nodig zijn om een energielabel C te behalen een terugverdientijd hebben van meer dan 10 jaar.

Hoe verder?
Mocht u willen beginnen met het verbeteren van het energielabel van uw kantoorgebouw? Wij denken graag met u mee en helpen u graag met het in kaart brengen van verdere stappen en het aanvragen van subsidie voor de te nemen maatregelen. Heeft u nog vragen of wilt u direct aan de slag? Neem vooral contact met ons op!

label

flag united kingdom

AC Adviseurs

Abe Lenstra boulevard 52-4
8448 JB HEERENVEEN

Twitter Facebook Linkedin

label

Kom in direct contact

icon
label

info@acadviseurs.nl

TEL: 0513 – 648 854

Neem contact met ons op

Veelgestelde vragen

Nieuwsbrief

icon
label

Mis niets meer en blijf op de hoogte van de laatste artikelen en ontwikkelingen binnen AC Adviseurs.

Bekijk de laatste nieuwsbrief