Hebt u ideeën hoe de CO2-uitstoot van de transportsector te verminderen? Deze maand start een internetconsultatie voor de derde tranche van de demonstratieregeling klimaat technologieën en-innovaties in transport (DKTI-transport). Laat uw mening horen!

Na de successen van de DKTI I en II, is RVO druk bezig met het opstellen van de derde ronde van deze regeling, die naar verwachting in november 2020 opengesteld zal worden.

Wat houdt de DKTI in?

De DKTI is een demonstratieprogramma voor transportoplossingen met een lage of geen CO2-uitstoot. Het programma is opgesteld om de transitie naar duurzame en innovatieve energiedragers een boost te geven. De focus ligt vooral op technologie- en innovatieontwikkeling omtrent vervoersmiddelen in de pre-commerciële fase. Ook wordt de uitrol van bijbehorende tank- en laadinfrastructuur ondersteund.

Voorproefje op de regeling

Deze week gaf RVO een kijkje achter de schermen door middels een webinar de contouren van de nieuwe regeling bekend te maken. Vijf bekende categorieën zullen weer terugkomen in deze derde ronde.

Projecten voor experimentele ontwikkeling en proeftuinen bieden ondernemers en samenwerkingsverbanden weer volop de mogelijkheid om te experimenteren met (nieuwe) zero-emissie technieken en brandstoffen. De focus zal hierbij liggen op goederenvervoer. In aanmerking komen o.a.: vaartuigen, twee- en driewielers voor goederenvervoer, voertuigen en goederenvervoer over de weg, personenbussen voor openbaar vervoer, voertuigen voor gebruik op luchthaventerreinen en zero emissie mobiele machines, die kunnen bijdragen aan een structurele aanpak van stikstof-uitstoot.

Ook haalbaarheidsstudies kunnen weer worden ingediend, ditmaal voor emissiearme grondgebonden vervoersmiddelen en voor vliegtuigen. Daarnaast is het mogelijk om cofinanciering van tank- en laadinfrastructuur aan te vragen en om een project aan te melden vanuit een innovatiecluster.

Een nieuw element aan de DKTI-transport dit jaar is de categorie Learning by Using. Projecten in deze categorie komen altijd tot stand vanuit een samenwerking tussen investerende partijen en focussen zich op de inzet van zero-emissie voertuigen in het goederenvervoer op grotere schaal. Het is ook mogelijk om de aanvraag te combineren met tank- en laad infrastructuur. Het doel van deze categorie is het verzamelen ven delen van kennis, dus het delen van gebruikservaringen is een belangrijk aspect.

Hoe verder?

RVO zal nog in juli* 2020 een internetconsultatie openstellen. U kunt reageren op het voorstel voor de derde tranche DKTI, zodat uw reactie bijdraagt aan een verbetering van de regeling. Op basis van de internetconsultatie zal de regeling zo nodig worden aangepast. De voorgenomen publicatie van de uiteindelijke regeling is naar verwachting oktober* 2020. Het is de bedoeling om deze in november* 2020 open te stellen voor projectaanvragen.

En nu?
Doet uw bedrijf iets in de transportsector, of ziet u op een andere manier aanknopingspunten in deze regeling voor een project? Of heeft u misschien al een concreet idee en ziet u het project al helemaal voor u? Heeft u geen ervaring met subsidies, of kunt u wel wat hulp gebruiken bij het indienen van de aanvraag en de projectadministratie?

Wij helpen u graag met alle verschillende aspecten die komen kijken bij een subsidietraject, zoals het uitwerken van het idee, het vinden van projectpartners, het schrijven en indienen van de aanvraag en de projectadministratie! Neem gerust contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek!

 

* Update 04-08-2020: RVO heeft inmiddels bekend gemaakt dat de internetconsultatie is verplaatst en pas na de zomer zal plaatsvinden. Hiermee zullen de publicatie van de regeling en de openstelling voor projectaanvragen vermoedelijk ook doorschuiven naar later in het jaar.

label

flag united kingdom

AC Adviseurs

Abe Lenstra boulevard 52-4
8448 JB HEERENVEEN

Twitter Facebook Linkedin

label

Kom in direct contact

icon
label

info@acadviseurs.nl

TEL: 0513 – 648 854

Neem contact met ons op

Veelgestelde vragen

Nieuwsbrief

icon
label

Mis niets meer en blijf op de hoogte van de laatste artikelen en ontwikkelingen binnen AC Adviseurs.

Bekijk de laatste nieuwsbrief