COVID-19 zal naar verwachting ongekende economische krimp teweegbrengen. Het is zaak dat onze economie niet voor langere tijd in het slop raakt. Hoe? Door te investeren in innovatie, aldus onderzoeksbureau TNO.

De economie na het coronavaccin

In het onlangs gepubliceerde position paper ‘De economie na het coronavaccin’ pleit TNO – met de bankencrisis in het achterhoofd – om Duits voorbeeld te volgen. Waar de meeste landen forse bezuinigingen doorvoerden, verhoogde Duitsland in 2008 de nationale investering in onderzoek en innovatie. Het gevolg: de jaren na de bankencrisis zijn in Duitsland het ‘gouden decennium’ gaan heten en onze Oosterburen maakten een snelle economische groei mee. Dit in tegenstelling tot omringende landen die juist jaren bezig waren om uit de crisis te raken.

Waarom innovatie?

Waarom is juist investeren in onderzoek en innovatie the way to go? Het recept voor economische groei bestaat ofwel uit het verhogen van arbeidsparticipatie (meer werkenden), ofwel uit het verhogen van arbeidsproductiviteit (meer waarde creëren per medewerker). Met het oog op toenemende vergrijzing en ontgroening is inzetten op een verhoging van arbeidsparticipatie -bezien vanuit een langere termijn perspectief - niet reëel. Voor Nederland ligt de oplossing dan ook in het verhogen van arbeidsproductiviteit. Dit kan door te investeren in onderzoek en innovatie. Hiermee ontstaan nieuwe of verbeterde producten, diensten en productieprocessen, waarmee toegevoegde waarde gecreëerd wordt en de internationale concurrentiepositie van bedrijven versterkt wordt.

Kansen voor ondernemers

Innoveer je uit de crisis; het is niet alleen een oproep aan bestuurders, maar ook een oproep aan ondernemers en bovendien een advies waar wij als AC Adviseurs volledig achterstaan. Innovatie biedt kansen aan uw onderneming en kan uw concurrentiepositie nu en in de toekomst veilig stellen. Benieuwd hoe u uw innovatieve ambities kunt realiseren, bijvoorbeeld met behulp van overheidsfinanciering? Neem dan vandaag nog contact met ons op! Ons team van specialisten heeft ruime ervaring op dit vlak en denkt graag met u mee.

label

flag united kingdom

AC Adviseurs

Abe Lenstra boulevard 52-4
8448 JB HEERENVEEN

Twitter Facebook Linkedin

label

Kom in direct contact

icon
label

info@acadviseurs.nl

TEL: 0513 – 648 854

Neem contact met ons op

Veelgestelde vragen

Nieuwsbrief

icon
label

Mis niets meer en blijf op de hoogte van de laatste artikelen en ontwikkelingen binnen AC Adviseurs.

Bekijk de laatste nieuwsbrief