De subsidieregeling Demonstratie Energie-Innovatie (DEI) verandert in 2019 ingrijpend. Vooral de bijdrage aan CO2-reductie wordt belangrijk. Ook de aanvraagprocedure wijzigt.

De subsidie Demonstratie Energie-Innovatie maakt onderdeel uit het totaal aan regelingen van de Topsector Energie. De Topsector Energie beschikt jaarlijks over een budget van ruim € 100 miljoen. Deze subsidie is voor onderzoeks- en demonstratieprojecten op het gebied van energie-innovaties.

De DEI was vooral bedoeld voor energie-innovaties. Nederlandse bedrijven demonstreerden hun technologieën met export als oogmerk. Vanaf 2019 verschuift het accent naar de doelen van het Klimaatakkoord. De voorwaarde CO2-reductie wordt belangrijker en komen er nieuwe thema's bij. De regeling gaat naar verwachting op 4 februari 2019 open.

Geen tender meer

Een andere belangrijke verandering is de aanvraagprocedure. De DEI heeft geen tenders meer. Bedrijven kunnen het hele jaar door aanvragen volgens het principe 'wie het eerst komt, het eerst maalt'. Complete projectvoorstellen worden op volgorde van binnenkomst beoordeeld.

Kortlopende projecten

Naast reguliere DEI-projecten kunt u voortaan ook kortlopende projecten indienen. Het gaat om projecten die specifiek gaan over:

  • CO2-reductie in de industrie, inclusief CO2-afvang en -opslag (CCUS) en recycling
  • aardgasloze woningen, wijken en gebouwen, inclusief maatschappelijk vastgoed
  • flexibilisering van het elektriciteitssysteem
  • ruimtelijke inpassing van grootschalig opgewekte elektriciteit via wind en zon

Meer weten?

Binnen de topsector energie is ruimte voor zowel onderzoeks- als demonstratieprojecten. Wilt u weten welke regeling het beste past bij de (door)ontwikkelen van uw technologie? Of heeft u andere vragen. Neem dan contact op met AC Adviseurs.

label

flag united kingdom

AC Adviseurs

Abe Lenstra boulevard 52-4
8448 JB HEERENVEEN

Twitter Facebook Linkedin

label

Kom in direct contact

icon
label

info@acadviseurs.nl

TEL: 0513 – 648 854

Neem contact met ons op

Veelgestelde vragen

Nieuwsbrief

icon
label

Mis niets meer en blijf op de hoogte van de laatste artikelen en ontwikkelingen binnen AC Adviseurs.

Bekijk de laatste nieuwsbrief