Volgens een onderzoek van het Centraal Planbureau (CPB) bieden innovatiesubsidies vooral de grote en ‘traditionele’ bedrijven een voordeel. Kleinere ondernemingen en start-ups profiteren minder. Dit terwijl concurrentie belangrijk is om tot nieuwe innovaties te komen.

Om innovatie te stimuleren in het digitale tijdperk is aanpassing van het innovatiebeleid van de overheid nodig. Beleid kan beter aansluiten bij de manier waarop bedrijven innoveren. Dit is veranderd door de digitalisering van de economie. Bedrijven die vooroplopen, zijn moeilijker dan in het verleden in te halen door concurrenten. Dit is de belangrijkste conclusie uit de zojuist verschenen publicatie van het CPB ‘Digitalisering van R&D’.

De Wet bevordering speur- en ontwikkelingswerk (WBSO), met de Innovatiebox de belangrijkste subsidie voor R&D, is naar het oordeel van CPB niet technologie- en organisatieneutraal. Deze is vooral geschikt voor bedrijven die innovatie inplannen en zelf onderzoeken. Dat staat haaks op de vaak minder planmatige wijze waarop kleinere ondernemingen innoveren. De overheid kan experimenteren met flexibeler WBSO-aanvragen.

De Innovatiebox geeft vooral koplopers financieel voordeel. De Innovatiebox is een subsidie voor winstgevende bedrijven met innovaties uit het verleden. Innovatieve en startende bedrijven zijn nog niet in de positie om gebruik te maken van deze voordelen en ondervinden hierdoor een concurrentienadeel.

Net als het innovatiebeleid is ook het mededingingstoezicht ontwikkeld met ‘traditionele’ bedrijven in het achterhoofd. Omdat prikkels voor innovatie nauw samenhangen met marktmacht, vindt het CPB ook dat moet worden onderzocht hoe het mededingingstoezicht vorm moet gaan krijgen in een digitale economie.

label

flag united kingdom

AC Adviseurs

Abe Lenstra boulevard 52-4
8448 JB HEERENVEEN

Twitter Facebook Linkedin

label

Kom in direct contact

icon
label

info@acadviseurs.nl

TEL: 0513 – 648 854

Neem contact met ons op

Veelgestelde vragen

Nieuwsbrief

icon
label

Mis niets meer en blijf op de hoogte van de laatste artikelen en ontwikkelingen binnen AC Adviseurs.

Bekijk de laatste nieuwsbrief