Hoewel het topsectorenbeleid van de overheid een verbetering is ten opzichte van het Fonds economische structuurversterking (FES), bevat dit beleid een paar weeffouten. Dat stelt de voorzitter Van Leen van de regiogroep Life Sciences & Health (LSH) in een interview in Onderzoek Nederland.

De eerste betreft de opstelling van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). Deze organisatie neigt ernaar de procedures en criteria voor fundamenteel onderzoek ook toe te passen op het onderzoek voor de topsectoren. Bij de topsectoren geldt niet alleen wetenschappelijke kwaliteit, maar moeten ook het maatschappelijk belang en de bijdrage aan de versterking van de economie worden meegewogen.

Daarnaast is er ergernis over de manier waarop de publiek-private samenwerking in de topsectoren geregeld is. Omdat de TKI-toeslag afhankelijk is van de bijdrage in cash en het midden- en kleinbedrijf deze veelal niet kan betalen, haken veel mkb-bedrijven af. De regiegroep pleit ervoor dat ook bijdragen in natura meetellen voor de toeslag, omdat deze ook erg waardevol zijn voor innovatie en samenwerking.

Tevens kan de manier waarop de TKI-toeslag wordt verdeeld anders en beter. Nu wordt het budget per project verdeeld en dat moet volgens Van Leen als lumpsum. De exacte verdeelsleutel over de topsectoren zou nog bepaald moeten worden. Lumpsum biedt het voordeel dat het mkb eerder aanhaakt en dat beleid over meerdere jaren wordt uitgevoerd.

Van Leen ergert zich eraan dat het ministerie van Economische Zaken met de ideeën en suggesties van het bedrijfsleven weinig heeft gedaan. Er is geen reactie gekomen op de plannen, positief noch negatief.

flag united kingdom

AC Adviseurs

Abe Lenstra boulevard 52-4
8448 JB HEERENVEEN

Twitter Facebook Linkedin

Kom in direct contact

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

TEL: 0513 – 648 854

Neem contact met ons op

Veelgestelde vragen

Nieuwsbrief

Mis niets meer en blijf op de hoogte van de laatste artikelen en ontwikkelingen binnen AC Adviseurs.

Bekijk de laatste nieuwsbrief