De bouwsector en minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher gaan de komende 2 jaar ieder 60 miljoen euro investeren in de arbeidsmarkt om de werkloosheid in de bouw te bestrijden.

Daarvoor is door diverse partijen een sectorplan opgesteld. Het plan heeft een looptijd van twee jaar. Het creëert geen extra werkgelegenheid, maar moet het beschikbare werk op een betere manier verdelen. Zo voorziet het onder meer in de begeleiding van werknemers naar ander werk, omscholing en het realiseren van leerwerkplekken met behulp van loonkostensubsidie.

Hoewel de vakbonden het sectorplan een goede zet vinden, benadrukken zij dat er forse investeringen nodig zijn om de bouw er weer structureel bovenop te krijgen. „Het op gang brengen van de bouwproductie is de enige structurele oplossing voor het huidige overschot van personeel en het tekort aan vakbekwaam personeel op de middellange termijn”, zegt Charley Ramdas, vicevoorzitter FNV Bouw.

Er zijn al tekenen van herstel, maar Verhagen waarschuwt dat de situatie nog altijd niet rooskleurig is. In Europa mag het wat beter gaan, maar binnen Europa loopt Nederland achterop. En als er een herstel is, dan zal de situatie in de bouw waarschijnlijk als laatste weer aantrekken. Verhagen erkent dat er positieve ontwikkelingen zijn, zoals de afspraken over verduurzaming van bestaande woningvoorraad in het Energieakkoord en de verlenging van de lage BTW voor renovatie, waartoe het kabinet vorige week heeft besloten. Maar daar staat de harde bezuinigingen op de infrastructuur tegenover die 3.000 banen in de waagschaal zetten.

De bouw moet nu zien te overleven. In de tussenliggende periode is het van belang dat vakmanschap en werkgelegenheid worden vastgehouden. Want als de economie weer aantrekt, zal er al snel een tekort aan vakmensen ontstaan.

Het plan werd op 14 oktober ondertekend door FNV Bouw, CNV Vakmensen, Bouwend Nederland, Aannemersfederatie Nederland, Ondernemersvereniging Bestratingen Nederland, Vereniging van Waterbouwers en NVB Vereniging van ontwikkelaars & bouwondernemers.

flag united kingdom

AC Adviseurs

Abe Lenstra boulevard 52-4
8448 JB HEERENVEEN

Twitter Facebook Linkedin

Kom in direct contact

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

TEL: 0513 – 648 854

Neem contact met ons op

Veelgestelde vragen

Nieuwsbrief

Mis niets meer en blijf op de hoogte van de laatste artikelen en ontwikkelingen binnen AC Adviseurs.

Bekijk de laatste nieuwsbrief