Het kabinet en de oppositiefracties van D66, ChristenUnie en SGP hebben een akkoord bereikt over de begroting van 2014.

Wat zijn de belangrijkste maatregelen? Een overzicht.

Voor het mogelijk maken van een deal over de begroting was de versnelling van een aantal afspraken uit het sociaal akkoord nodig. Het gaat om een versnelde invoering van de verandering van het ontslagrecht en het beperken van het recht op een WW-uitkering tot een half jaar als werklozen geen nieuwe baan accepteren. Dit was gepland voor 2016.

Met het akkoord worden 50.000 banen gecreëerd, een stijging van 0,8 procent, zo blijkt uit de berekeningen. 

Lastendruk

De hoge marginale lastendruk wordt verminderd. De geplande afbouw van de algemene heffingskorting in de vierde schijf (52%) wordt teruggedraaid, een meevaller voor de hogere inkomens. Dit zorgt voor een lastenverlichting van 480 miljoen. In 2014 en 2015 is er 100 miljoen extra beschikbaar voor de bestrijding van jeugdwerkloosheid. Verder wordt er 218 miljoen uitgetrokken voor de lastenverlichting bij bedrijven. Er is een incidentele verlaging van het box 2 tarief van 25% naar 22%. 

Koopkracht

Voor alle inkomensgroepen verbetert de koopkracht ten opzichte van de Prinsjesdagplannen. Dit is een tijdelijk effect in 2014, doordat de inkomstenbelasting één jaar wordt verlaagd. De alleenstaande met een minimumloon gaat er met 2,5% het meest van iedereen op vooruit. De alleenverdiener met een inkomen van twee keer modaal gaat er 1,25% op achteruit. Dat is ten opzichte van de eerdere plannen een verbetering van 0,5%.

Vergroening

Door het aanscherpen van de milieueisen gaat de aanschafbelasting voor auto’s met 200 miljoen omhoog. De verlaging van 250 miljoen van de motorrijtuigenbelasting gaat niet door. Verder wordt de belasting op leidingwater voor bedrijven verhoogd, wat volgend jaar ruim 200 miljoen oplevert en wordt de heffing op afvalstorten opnieuw ingevoerd. 

ZZP'ers

De positie van de ZZP'ers wordt niet aangetast. Wel wil het kabinet schijnconstructies door ZZP'ers tegengaan. Dit moet het kabinet 100 miljoen opleveren.  

Gezin

De bezuiniging op kinderbijslag wordt vrijwel geheel geschrapt en er gaat 100 miljoen naar kinderopvang. De voorgenomen verhogingen voor het  kindgebonden budget voor het eerste en tweede kind worden gehalveerd. Tevens komt er 4 miljoen beschikbaar voor ouders met een ernstig gehandicapt kind en gaat de geplande bezuiniging op de Nabestaandenwet niet door.

Onderwijs

Schoolboeken blijven gratis, wat het kabinet 187 miljoen per jaar kost. De onderwijssector krijgt het komende jaar 650 miljoen meer dan gepland.

Defensie

Voor regionale werkgelegenheid is 50 miljoen beschikbaar. Daardoor kunnen de kazernes in Assen en Ermelo openblijven, net als de tbs-inrichting in Veldzicht. Op de inlichtingendienst AIVD wordt 10 miljoen minder bezuinigd.

Omroep

De publieke omroep hoeft 50 miljoen minder te bezuinigen. Vanaf het jaar 2016 zouden de omroepen volgens het regeerakkoord in totaal 100 miljoen moeten inleveren. Hiervan is nu de helft afgehaald.

Ouderen

De zogeheten werkbonus, die werkenden van 61 tot 64 jaar stimuleert om door te blijven werken, wordt vanaf 1 januari 2015 afgeschaft. Dit levert het kabinet 160 miljoen op. Het moet aantrekkelijker worden om oudere werknemers in dienst te houden of te nemen.

Zorg

In de zorg wordt gerekend op 386 miljoen minder uitgaven in 2104 tot 450 miljoen in 2017. Dit kan worden bereikt door minder uit te geven aan geneesmiddelen, hulpmiddelen scherper in te kopen en te bezuinigen op academische ziekenhuizen. De langdurige zorg levert nog eens 95 miljoen in. Ook mag er 30 miljoen per jaar minder worden uitgegeven aan de AWBZ.

Bouw

Het verlaagde BTW-tarief van 6% voor renovatie en onderhoud blijft heel 2014 van kracht. Deze maatregel kost het kabinet 213 miljoen.

flag united kingdom

AC Adviseurs

Abe Lenstra boulevard 52-4
8448 JB HEERENVEEN

Twitter Facebook Linkedin

Kom in direct contact

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

TEL: 0513 – 648 854

Neem contact met ons op

Veelgestelde vragen

Nieuwsbrief

Mis niets meer en blijf op de hoogte van de laatste artikelen en ontwikkelingen binnen AC Adviseurs.

Bekijk de laatste nieuwsbrief