De subsidieregeling voor de cofinanciering van sectorplannen om werkloosheid te bestrijden, wordt op 1 oktober opengesteld. Dat blijkt uit de regeling, die in de Staatscourant is gepubliceerd. Het kabinet stelt de komende twee jaar 590 miljoen euro beschikbaar voor deze plannen.
In het sociaal akkoord is afgesproken dat sociale partners per regio, branche of sectorplannen zullen uitwerken om de nog altijd stijgende werkloosheid te lijf te gaan en de gevolgen van de crisis te bestrijden. De helft van de kosten van die plannen worden op basis van de nu gepubliceerde subsidieregeling gefinancierd door het Rijk. Sociale partners betalen de andere helft.
Projecten die in aanmerking komen voor subsidie, hebben betrekking op minstens twee van zeven door het kabinet geformuleerde thema’s. Het gaat om de instroom en begeleiding van jongeren, ondersteuning van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, het behoud van oudere vakkrachten, scholing, mobiliteit en duurzame inzetbaarheid, begeleiding van werk naar werk en goed werkgeverschap.
Vanaf 1 oktober 2013 kunnen sectorplannen worden ingediend. De cofinanciering geldt voor een periode van maximaal 2 jaar. Plannen kunnen vooraf worden afgestemd met het ministerie van SZW.
De subsidie ten behoeve van deze maatregelen bedraagt 50% van de subsidiabele kosten tot maximaal het in de beschikking tot subsidieverlening vermelde maximumbedrag. In afwijking hierop bedraagt de subsidie 100% van de subsidiabele kosten voor de maatregelen voor indienstneming van kwetsbare werknemers.
De werkloosheid is in juni toegenomen, bleek uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Volgens de internationale definitie had in juli 7 procent van de beroepsbevolking geen baan; in juni was dat nog 6,8 procent. Naar verwachting stijgt de werkloosheid verder naar 7,5 procent in 2014.