Volgens het Centraal Plan Bureau (CPB) komt het begrotingstekort volgend jaar, zonder extra bezuinigingsmaatregelen, uit op 3,9 procent. Dat is 0,2 procent hoger dan eerder in juni werd voorspeld. Daarnaast ontwikkelt de Nederlandse economie zich slechter dan verwacht. De groei van de Nederlandse economie is voor 2014 met 0,25 procent neerwaarts bijgesteld, naar 0,75 procent.
Het planbureau verwacht bovendien dat de werkloosheid volgend jaar verder zal oplopen tot 9,25 procent. Dit zijn 35.000 meer werklozen dan eerder voorspeld. Deze tegenvallende cijfers blijken uit de tussenraming van het CPB.
Dat de cijfers tegenvallen komt onder meer door een tragere groei van de wereldhandel. Ook wordt er door Nederlanders minder geconsumeerd dan eerder voorzien.
VVD en PVDA praten volgende week over de bezuinigingen. Bij deze onderhandelingen zal de tegenvallende tussenraming erg belangrijk zijn. Op basis van de cijfers in de raming zullen de begrotingsonderhandelingen plaatsvinden.
Alle landen binnen de eurozone hebben bij de invoering van de euro afgesproken dat zij een begrotingstekort van maximaal 3 procent mogen hebben. In 2011 (4,7%) en in 2012 (3,8%) heeft Nederland zich niet aan deze afspraak kunnen houden. In 2013 wordt een tekort van 3,0 procent verwacht, maar dit komt vooral doordat een deel van de kosten van de nationalisering van de SNS niet meegerekend hoeven te worden van Brussel.
Vorig jaar gaf Brussel een stevige waarschuwing aan Nederland: houdt Nederland zich in 2013 niet aan de afspraken, dan volgt er een boete. Met deze waarschuwing in gedachten, is het voorspelde begrotingstekort voor 2014 één van de belangrijkste punten waar het kabinet zich mee bezig moet houden.