De Nederlandse economie is ook in het tweede kwartaal van dit jaar gekrompen. Ten opzichte van het eerste kwartaal liep de economie 0,2 procent terug. Daarmee krimpt de economie voor het vierde kwartaal op rij. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

'De krimp is wel steeds kleiner geworden,' meldt het CBS. In vergelijking met het tweede kwartaal van vorig jaar bedraagt de krimp zelfs 1,8 procent. Uit de cijfers blijkt verder dat huishoudens 2,4 procent minder hebben besteed aan producten en diensten dan vorig jaar. Er wordt vooral minder uitgegeven aan duurzame goederen als auto's, kleding en meubels. Ook worden er minder voedings- en genotmiddelen verkocht. Huishoudens gaven in het koude voorjaar wel meer uit aan aardgas dan vorig jaar.

De overheidsconsumptie daalde met 0,5 procent. En de export, die gezien wordt als de groeimotor van de Nederlandse economie, daalde in het afgelopen kwartaal met 0,3 procent ten opzichte van een jaar eerder.

De meeste bedrijfstakken kampen nog steeds met productieverlies, bericht het CBS. De krimp is in veel sectoren wel kleiner geworden. De bouw produceerde 5,9 procent minder dan een jaar eerder en de industriële productie was 1,7 procent lager.

Verder blijkt dat er in het tweede kwartaal 147.000 banen minder waren dan vorig jaar. Dat is een daling van 1,9 procent. In alle bedrijfstakken is de werkgelegenheid teruggelopen.

 

flag united kingdom

AC Adviseurs

Abe Lenstra boulevard 52-4
8448 JB HEERENVEEN

Twitter Facebook Linkedin

Kom in direct contact

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

TEL: 0513 – 648 854

Neem contact met ons op

Veelgestelde vragen

Nieuwsbrief

Mis niets meer en blijf op de hoogte van de laatste artikelen en ontwikkelingen binnen AC Adviseurs.

Bekijk de laatste nieuwsbrief