We kennen het tegenwoordig allemaal wel. Na de zoveelste online Zoom meeting duf en onderuitgezakt verder gaan met je werk. Binnen een paar minuten alweer vergeten wat je net ook al weer hebt gehoord of geleerd. Het volgen van online presentaties vol met slides prikkelt de zintuigen maar weinig, maar dat kan ook anders! Breng wat variatie in je presentatie, door creatief te presenteren!

Er zijn veel verschillende vormen van creatief presenteren
Laat je niet tegenhouden door het feit dat je presenteert via een beeldscherm. Maar zie dit juist als een motivatie om het eens anders te doen. Bijvoorbeeld door:

  • Visueel prikkelen: Een PowerPoint presentatie met dia’s is mooi. Maar begin de presentatie eens met een informatief filmpje. Of verwerk je informatie in een infographic. Als er iets interessants gebeurt op het beeldscherm van je publiek zijn ze automatisch ook meer geïnteresseerd in wat je vertelt.
  • Tekstueel prikkelen: Gebruik in je informatie voorbeelden en anekdotes die herkenbaar zijn voor je publiek. Dit triggert hen om goed te luisteren naar wat je zegt én laat hen de informatie beter opslaan. Omdat ze met een gedeelte van de informatie al bekend zijn. Zoals aan het begin van dit artikel. Omdat je bekend bent met het gevoel dat werd beschreven, lees je nu dit artikel.
  • Interactief prikkelen: Iedereen die online een presentatie heeft moeten geven kent het ongemak. Je stelt een vraag, eerst geeft er tien seconden niemand antwoord en daarna drie personen tegelijk. De interactie die je normaal kunt aanvoelen of afdwingen als je fysiek voor een groep staat mist. Stel gerust een gerichte vraag aan één specifieke persoon. Wees niet bang om iemand in de spotlight te zetten. Hierdoor wordt het juist voor iedereen interessanter en ze zullen ook beter luisteren, want wie weet zijn zij de volgende aan wie een vraag wordt gesteld.
  • Prikkelen met hulpmiddelen: Als je echt creatief bent, knutsel dan eens wat in elkaar! Op bijgaande foto zien jullie de hulpmiddelen die zijn gebruikt om te presenteren over AC Adviseurs en Maud. Met de blokken werd uitgelegd wat AC Adviseurs doet, en het poppetje illustreerde welke connectie dit had met Maud. Doordat er hulpmiddelen waren die het verhaal ondersteunden bleef de aandacht er goed bij.

Blijf vooral jezelf
Bij creatief presenteren kun je veel bereiken, meer aandacht, beter onthouden en je persoonlijkheid kunnen laten zien. Vooral dat laatste is erg belangrijk. Het gaat er om dat jij een manier vindt om te presenteren die bij jou past. Je moet niet iets gaan doen wat onnatuurlijk en ‘over the top’ aanvoelt. Maar als je eens goed nagaat hoe jij variatie in je presentatie kan aanbrengen kan je een heleboel bereiken.

label

flag united kingdom

AC Adviseurs

Abe Lenstra boulevard 52-4
8448 JB HEERENVEEN

Twitter Facebook Linkedin

label

Kom in direct contact

icon
label

info@acadviseurs.nl

TEL: 0513 – 648 854

Neem contact met ons op

Veelgestelde vragen

Nieuwsbrief

icon
label

Mis niets meer en blijf op de hoogte van de laatste artikelen en ontwikkelingen binnen AC Adviseurs.

Bekijk de laatste nieuwsbrief