Het klimaatakkoord brengt voor u als ondernemer de nodige verplichtingen op het vlak van (duurzame) energie met zich mee. Maar... de overheid biedt, naast wettelijke regels, ook interessante subsidies om de energietransitie te ondersteunen en CO2-reductie te stimuleren. Gaat u aan de slag met onderzoek, ontwikkeling of investeringen in relatie tot (duurzame) energie? Lees dan snel verder!

Om het Klimaatdoel van 49% CO2-reductie te behalen is een transitie naar duurzame energiebronnen benodigd. U, als ondernemer, speelt daar een belangrijke rol in. Enerzijds lijkt het of de overheid voornamelijk regels invoert zoals met energie labels, de informatie- en energiebesparingsplicht, de 'brief van Wiebes' aan grootverbruikers en CO2-tax. Anderzijds faciliteert de overheid bedrijven, met diverse subsidieregelingen, om de energietransitie en reductie van CO2 mogelijk te maken.

In deze blog wil de kansen en mogelijkheden, afhankelijk van uw type project, kort toelichten.

Gebouwen

Recent onderzoek heeft aangetoond dat meer dan de helft van de Nederlandse kantoorpanden nog niet voldoet aan de geldende milieueisen. Investeringen voor verduurzamingen van bedrijfsgebouwen zijn dus benodigd. De overheid faciliteert en stimuleert deze investeringen met regelingen als de Energie-investeringsaftrek (EIA) en Milieu-investeringsaftrek (MIA), waarmee u een fiscaal voordeel tot circa 11% van de investering kunt behalen. Hierbij kunt u denken aan investeringen in zonnepanelen, warmtepompen, verbeterde isolatie, warmteterugwinning systemen, duurzame (LED-)verlichting of geavanceerde meet- en regelsystemen voor het binnenklimaat.

Processen en producten

Als onderneming is wellicht de grootste energiebesparing te behalen in de ontwikkeling van een circulair proces of product. Het gehele innovatieproces naar (haalbaarheids-)onderzoek, ontwerp, ontwikkeling en investering) verduurzaming van proces en product wordt door de overheid gestimuleerd door middel van diverse regelingen. Innovatie in een nieuw of verbeterd product, gemaakt van duurzame/recyclebare grondstoffen, biedt bijvoorbeeld mogelijkheden. Daarnaast bieden ook procesinnovaties of investeringen om meer te produceren met minder afval, een lager energieverbruik of waarbij gebruik wordt gemaakt van hergebruikte warmte mooie kansen. De overheid erkend het belang van verduurzaming in product en proces. Regelingen welke hiertoe interessant zijn, zijn bijvoorbeeld de VIA, MIT, WBSO, EIA/MIA.

Transport

Naast gebouwen en product/proces levert transport een grote bijdrage aan de CO2-uitstoot. De gehele transport- en verkeerssector is in Nederland namelijk verantwoordelijk voor ruim 20% van de totale CO2-uitstoot! Ontwikkeling en investering in transport (bijvoorbeeld schepen), wagenpark, tank- en laadinfrastructuur of andere duurzame transportoplossingen bieden kansen voor subsidie. Meer concreet kunt u denken aan de aanschaf van waterstof- of elektrisch aangedreven voertuigen, bandenspanning regelsystemen of meesturende achterassen. Maar ook aan ontwikkeling en onderzoek naar tank- en laadinfrastructuur voor waterstof, biogassen of elektriciteit en innovaties in duurzame voertuigen. De overheid stimuleert duurzaam transport door middel van bijvoorbeeld de DKTI, WBSO en EIA/MIA.

Duurzame energie en energietransitie

Om de energietransitie kracht bij te zetten is de productie en opslag van duurzame energie van groot belang. De overheid stimuleert bedrijven die innovaties en (grote) investeringen doen in installaties of opslagmethodieken voor het opwekken en opslaan van duurzame energie (bijvoorbeeld wind- en zonne-energie of waterstof). Ook innovatie met betrekking tot slimme oplossingen voor een nieuwe energienetwerk of balanceringsdiensten bieden kansen in het subsidielandschap. Wellicht interessante regelingen voor deze categorie zijn de EIA/MIA, DEI+ of SDE+(+).

Kunnen wij u helpen?

Naast plichten biedt de energietransitie en het Klimaatakkoord dus vooral mooie kansen! In dit artikel is duidelijk geworden dat, afhankelijk van uw type project, diverse subsidiemogelijkheden beschikbaar zijn om de energietransitie een impuls te geven. Wij, als AC Adviseurs, gaan graag met u in gesprek om de gevolgen van het Klimaatakkoord en de energietransitie met u te bespreken en dit te vertalen naar een verduurzamingsstrategie en een daarvan afgeleid plan van aanpak. Organisaties vinden het vaak lastig om verduurzaming structureel vorm te geven in hun bedrijfsvoering. Door middel van onze specialistische kennis omtrent strategie, business development en projectfinanciering kunnen wij u van A tot Z ondersteuning bieden bij de inhoudelijke en financiële vormgeving van deze verduurzamingsstrategie. Benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen? Neem vrijblijvend contact met ons op voor een kop koffie en een goed gesprek!

 

 

 

flag united kingdom

AC Adviseurs

Abe Lenstra boulevard 52-4
8448 JB HEERENVEEN

Twitter Facebook Linkedin

Kom in direct contact

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

TEL: 0513 – 648 854

Neem contact met ons op

Veelgestelde vragen

Nieuwsbrief

Mis niets meer en blijf op de hoogte van de laatste artikelen en ontwikkelingen binnen AC Adviseurs.

Bekijk de laatste nieuwsbrief