Megatrends hebben impact op toekomstige economieën en industrieën en dus uw onderneming. In een eerder verschenen artikel namen wij u mee in verschuivingen in internationale machtsverhoudingen als belangrijke driver die megatrends beïnvloeden. In dit artikel gaan wij in op een tweede driver van megatrends, demografische veranderingen.

De wereldwijde bevolking groeit elk jaar gestaag en zal dit jaar uitkomen op circa 7,6 miljard mensen. In combinatie met deze groeiende bevolking vinden demografische verschuivingen plaats zoals stijgende levensverwachtingen, urbanisatie, migratie, dalende geboortecijfers en vergrijzing.

Vandaag de dag huist China bijvoorbeeld één vijfde van de totale wereldbevolking, waarbij een groot deel bestaat uit 65 plussers. Gezamenlijk zorgen deze demografische verschuivingen voor een verandering in de levensstijl van consumenten en hun aankoopbeslissingen.

Artikel Population aged 65

Wat betekent dit voor u?

Door de demografische verschuivingen verandert het gedrag van consumenten in verschillende markten. Ze hebben impact op onder andere koopkracht, samenstelling van huishoudens, consumentengedrag en levensstijl.

(Mede) ingegeven door deze veranderingen zijn verschillende trends definieerbaar. Enerzijds hechten steeds meer consumenten bijvoorbeeld veel waarde aan duurzaamheid, de beleving en premium producten. Anderzijds wordt de focus soms ook gelegd op het kopen van goedkopere producten, getuige de grote groei in discount formules.

De exacte uitwerking van de impact van demografische veranderingen verschilt per markt en is dus voor weinig ondernemingen gelijk. Negeren is echter geen optie!

Wilt u weten hoe u op megatrends in kunt spelen of waar kansen voor u liggen op de verschuivende markten? De bedrijfsadviseurs van AC Adviseurs helpen u hier graag bij.

flag united kingdom

AC Adviseurs

Abe Lenstra boulevard 52-4
8448 JB HEERENVEEN

Twitter Facebook Linkedin

Kom in direct contact

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

TEL: 0513 – 648 854

Neem contact met ons op

Veelgestelde vragen

Nieuwsbrief

Mis niets meer en blijf op de hoogte van de laatste artikelen en ontwikkelingen binnen AC Adviseurs.

Bekijk de laatste nieuwsbrief