Daar staan ze dan. Strakke gezichten, afgetrainde lichamen. Klaar voor hun moment, klaar voor hun topprestatie. Het startschot klinkt en onder een toekijkend publiek van miljoenen wereldwijd willen zij hun droom waar maken. Na de extreme krachtinspanning kijken ze op het scorebord… 0,1 seconde meer of minder. Het verschil tussen Olympisch goud en zilver.

Eén tiende van een seconde. Met het oog nauwelijks waarneembaar, maar toch een wereld van verschil. Hoe harder, hoger, sneller en preciezer kan het menselijk lichaam nog? De veeleisendheid en extreme aandacht voor detail laat sommigen bezwijken onder de constante competitie en prestatiedruk. Maar dit maakt topsport mooi en tegelijkertijd een prachtige broedplaats voor innovatie.

Innovatie staat voor dingen anders doen, beter worden. Continue verbetering is de standaard geworden. Bij topsport kunnen schoenen, outfits, voeding en accessoires de sporter net dat stukje sneller laten zwemmen, hoger laten springen of sterker maken. Steeds vaker geven details de doorslag. Nederland is een topsport- én innovatieland en wil met deze combinatie tot de tien beste sportlanden ter wereld horen. Wij vinden het geweldig om die innovaties in sport te zien en delen er graag een paar met jullie.

Aerodynamica met 3D-printing

3D-printen is tegenwoordig een hot item met, zoals het lijkt, eindeloze mogelijkheden. Dit dacht de TU Delft ook. Zij hebben het lichaam van wielrenner Tom Dumoulin gescand en op basis daarvan werd er een 3D-mannequin van hem geprint en een aerodynamische outfit ontworpen. Vervolgens werd de luchtweerstand van ‘3D-umoulin’ in een Delftse windtunnel doorgemeten, getest en geoptimaliseerd. De combinatie van de juiste materialen en aerodynamische houding zorgen voor een verbetering van de prestaties. Volgens de onderzoekers kan een verschil van 1% in luchtweerstand al resulteren in zo'n tien seconden tijdwinst op een tijdrit van een uur!  En dan te bedenken dat Tom in zijn laatste Giro d’Italia op 22-duizendste van een seconde de tijdrit won.

Augmented reality bij het roeien

In voorbereiding op de Olympische Spelen waren Nederlandse roeiers te herkennen aan een speciale oranje bril waarin een applicatie voor Google Glass is verwerkt. De roeiers zien dan direct, als een soort van extra laag over de realiteit, belangrijke gegevens over hun actuele prestatie. Waar deze informatie eerder achteraf in een zaaltje met een beamer werd geprojecteerd kan de roeier dit nu tijdens zijn inspanning volgen. Op basis van belangrijke informatie als hartslag, roeiritme en snelheid kan direct worden bepaald of verandering nodig is.

Als een vis in het water

Innovatie in het zwemmen is al een lange tijd aan de gang. Ken je zwemmers volledig bedekt in de haaienpakken nog? Dit materiaal was zo glad dat er bijna geen weerstand was. Records sneuvelden één voor één. Tijdens het WK in 2009 werden er 43 nieuwe records neergezet! Technische doping werd het genoemd. Inmiddels zijn er strengere regels, maar dat betekent niet dat innovatie stopt. Professionele zwemmers in Eindhoven worden minutieus door het water gevolgd als zij hun baantjes trekken. Een special testlab brengt hier sport, de wetenschap en het bedrijfsleven samen om innovatieve trainingsfaciliteiten te ontwikkelen.

Winnen of verliezen

Innovatie in sport. Het kan het verschil betekenen tussen winnen en verliezen. Het biedt echter geen garanties, geen zekerheden en dat is maar goed ook. Het is mooi om te zien dat sport, wetenschap en innovatieve bedrijven samenkomen om het maximale uit een prestatie te halen. In de dagelijkse praktijk zien wij deze verbinding in sport ook. Het team van AC Adviseurs zoekt bewust steeds nieuwe (sportieve) uitdagingen, niet voor de medailles, maar voor een gezamenlijke voldoening en plezier. Deze verbinding maakt ons beter in waar we goed in zijn en geeft ons de energie om het maximale uit onszelf en het team te halen.

In september zullen wij als team een nieuwe uitdaging aangaan; een gezamenlijke triatlon. Zonder de allernieuwste schoenen, fietsen of zwemkleding, maar met kracht, uithoudingsvermogen en samenhorigheid om tot het einde te gaan!

 

flag united kingdom

AC Adviseurs

Abe Lenstra boulevard 52-4
8448 JB HEERENVEEN

Twitter Facebook Linkedin

Kom in direct contact

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

TEL: 0513 – 648 854

Neem contact met ons op

Veelgestelde vragen

Nieuwsbrief

Mis niets meer en blijf op de hoogte van de laatste artikelen en ontwikkelingen binnen AC Adviseurs.

Bekijk de laatste nieuwsbrief