Lang geleden zong Boudewijn de Groot een liedje over Jimmy dat begon met de regel “Hoe sterk is de eenzame fietser die kromgebogen over het stuur tegen de wind zichzelf een weg baant?”

Ik heb iets met de bouw; ik heb het met de paplepel ingegoten gekregen. Ook als AC Adviseur werk ik regelmatig voor de bouwnijverheid, zowel voor bedrijven als voor sectororganisaties. De bouw heeft het moeilijk, en ik vraag me af of zij sterk genoeg is om tegen de wind in te blijven fietsen. Volgens mij is de bouw dé drijvende bedrijfstak in Nederland. Als het slecht gaat met de bouw, dan gaat het slecht met onze economie. De bouw klaagt en vooral de overheid moet het dan anders doen. Ook ik ben daar in een aantal gevallen zeker van overtuigd. Met name als er wordt gesuggereerd dat gebrek aan visie leidt tot korte termijn denken.

Als zelfs een maatregel wordt gehekeld, zoals het verlengen van een termijn waarvoor het lage btw tarief geldt voor loonkosten die verbonden zijn aan onderhoudswerk, komt er een moment waarop de klagers in mijn ogen even moeten dimmen. Dat de plaat - zeker als het gaat om de bouw - gloeiend heet is, hoeft wat mij betreft geen betoog. Maar wat mij betreft telt elke druppel en blijft een druppel op een gloeiende plaat veel langer zichtbaar dan in het warme bad waar de klagers zich kennelijk het liefst in wentelen.

Het liedje eindigt met een wat negatieve wens voor Jimmy’s carrière: “Maar liever dat nog, dan het bord voor zijn kop van de zakenman, want daar wordt ’ie alleen maar slechter van.” Daar heb ik helemaal niets mee!

Om tegen de wind in te kunnen fietsen moet je zelf ademhalen en energie door je lichaam laten stromen. Naar de bouw vertaald wil dat zeggen voorwaarden scheppen, waardoor er meer bouwvolume komt. Dat vraagt om stimulering van de economie en de woningmarkt. En ja, daar speelt de overheid een belangrijke rol in. Maar het vergt vooral bereidheid tot verandering en innovatie van binnenuit. Je moet bereid zijn naar je product te kijken, maar ook naar je proces, de arbeidsverhoudingen en arbeidsvoorwaarden. Je bent geen topsector omdat de overheid je zo noemt. Je wordt een topsector omdat je dat afdwingt, zowel in woorden als in daden.  

Ik ben van mening dat die stimulering geen kwestie is van procenten btw. Klagen en wijzen naar een ander is een uitlaatklep, maar het helpt niet. De echte stimulering komt voort uit ondernemerschap. Het begint bij jezelf, je visie en je leiderschap.

Reden voor onze fietser om nog maar eens een extra tandje bij te zetten, je eigen wilskracht is de beste garantie om een weg te kunnen banen tegen de wind in.

label

flag united kingdom

AC Adviseurs

Abe Lenstra boulevard 52-4
8448 JB HEERENVEEN

Twitter Facebook Linkedin

label

Kom in direct contact

icon
label

info@acadviseurs.nl

TEL: 0513 – 648 854

Neem contact met ons op

Veelgestelde vragen

Nieuwsbrief

icon
label

Mis niets meer en blijf op de hoogte van de laatste artikelen en ontwikkelingen binnen AC Adviseurs.

Bekijk de laatste nieuwsbrief