Piet Paulusma kennen we natuurlijk allemaal van de TV. Maar er schuilt meer achter de dagelijkse weervoorspelling dan je op het eerste gezicht zou vermoeden.

piets weer

Voor welke innovatie hebben jullie subsidie gekregen?

Met behulp van een VIA-subsidie van Samenwerkingsverband Noord-Nederland (SNN) hebben wij in samenwerking met Icit Solutions BV uit Franeker een proof of concept applicatie ontwikkeld voor een innovatief big data weeranalyse programma. Dit met als doel om snellere en nauwkeurigere (middel)lange termijn weersvoorspellingen op lokaal niveau te kunnen maken, met name voor de water en agri & food sector. De resultaten van deze proof of concept applicatie waren zo succesvol dat wij hiermee doorgaan en een volledig weeranalyse programma door Icit Solutions BV zullen laten ontwikkelen.

Iedere Nederland heeft een weer-app op zijn telefoon. Waarom is zo’n weeranalyse programma dan innovatief?

Met de mobiele telefoon beschikt bijna iedere Nederlander over een weer-app en denkt hiermee een volledig weerstation in de binnenzak mee te dragen. Niets is minder waar! Weer-apps maken slechts een weergave van een zeer beperkt aantal weerdata (bijvoorbeeld radargegevens in het geval van Buienradar) en zijn gebaseerd op een rekenmodel met een zeer grove resolutie. Hierdoor kan een redelijk betrouwbare zeer korte termijn voorspelling gedaan worden. Denk aan Buienradar met een zeer korte termijn beeld van de verwachte neerslag. Omdat er echter geen interpretatie van data plaatsvindt bieden deze systemen geen betrouwbare (middel)lange termijn voorspellingen. Ook laat de nauwkeurigheid en betrouwbaarheid op lokaal niveau nog te wensen over.

Er is dus een duidelijk onderscheid tussen een weer-app en de weeranalyse van een weerman, die een weersvoorspelling biedt op basis van weerdata vanuit meerdere bronnen, verrijkt met kennis en ervaring de weerman. Veel mensen staan er niet zo bij stil, maar het voorspellen van het weer is een zeer complex proces waarbij zeer veel factoren een rol spelen. Om tot een weersvoorspelling te komen wordt er uit tientallen bronnen verschillende soorten data verzameld zoals temperatuur, windkracht, zicht, soort bewolking, zon (kracht/intensiteit), bedekkingsgraad, luchtvochtigheid en neerslagluchtdruk. Deze data wordt vervolgens geanalyseerd en op basis van weermodellen en specifieke expertise van de meteoroloog vertaald naar een weersvoorspelling. Hoewel de hoeveelheid beschikbare data enorm is toegenomen, zijn vanwege de hoge complexiteit van de data-analyse en interpretatie uit diverse weerbronnen (big data) weersvoorspellingen niet automatisch nauwkeuriger en beter geworden. Een groot deel van de berekeningen werd zelfs nog handmatig gedaan. Het nieuwe big data weeranalyse programma maakt snelle en nauwkeurige voorspellingen op een lokaal niveau mogelijk.

Waarom is innovatie belangrijk voor jullie?

Betere weerdiensten zijn belangrijk voor de BV Nederland. In veel branches is men afhankelijk van het weer. Nauwkeurigere voorspellingen kunnen dus helpen om veel geld te besparen en efficiënter te werken. Denk bijvoorbeeld aan het zaaien of gewasbestrijding in de landbouw, maar denk ook aan sectoren als de bouw, scheepvaart en visserij of Rijkswaterstaat en waterschappen. In Nederland hebben we bovendien steeds vaker te maken met extreem weer. Denk aan hevige neerslag, windhozen of zeer grote hagelstenen zoals we vorig juni in de regio Helmond-Venray-Venlo zagen. Deze vormen van extreem weer zijn zeer lokaal en veel moeilijker te voorspellen dan mist of gladheid. Met innovatie data-analyse technieken kunnen we steeds beter vooruitkijken. Innovatie is voor onszelf belangrijk omdat er de afgelopen decennia steeds meer weerdiensten bij zijn gekomen. Technologische innovatie helpt om onze voorspellingen te verbeteren en dus een onderscheidende dienstverlening te bieden ten opzichte van concurrenten. Met dank aan AC Adviseurs kunnen wij onze ambities waarmaken.

flag united kingdom

AC Adviseurs

Abe Lenstra boulevard 52-4
8448 JB HEERENVEEN

Twitter Facebook Linkedin

Kom in direct contact

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

TEL: 0513 – 648 854

Neem contact met ons op

Veelgestelde vragen

Nieuwsbrief

Mis niets meer en blijf op de hoogte van de laatste artikelen en ontwikkelingen binnen AC Adviseurs.

Bekijk de laatste nieuwsbrief