Het Project

Het team van AC Adviseurs is in 2007 gestart met de aanvraag van investerings- en innovatiesubsidies voor specifieke investeringen in asfaltcentrales. Het ging allereerst om laagdrempelige subsidiekansen. In 2008/2009 ontwikkelden wij het concept Emissie vrije asfaltcentrale (EVA). Daarmee ontstond een strategische context, waarbinnen innovatieactiviteiten en investeringen ten aanzien van asfalt en asfaltproductie konden worden uitgevoerd.

Vervolgens heeft het team van AC Adviseurs heeft, in samenwerking met BAM Wegen, in 2012 het project LE2AP ontwikkeld en ingediend als subsidieaanvraag voor het programma Life+. Een programma van de Europese Unie voor het stimuleren van projecten die bijdragen aan het oplossen van specifieke problemen op het gebied van natuur en milieu. 

Aanleiding

In 2011/2012 ontstond het besef dat het product van BAM Wegen geen asfalt is, maar een weg. Daarom werd er, voor een periode van 20 jaar, een duurzaamheidvisie vastgesteld waarbinnen de 3D-weg (decibellen – duurzaamheid – doorstroming) is geïntroduceerd. Uitgangspunt van de 3D-weg is een geluidreductie van 10dB(A). Het gaat om productie van asfalt dat uit 100% gerecycled materiaal bestaat, koude asfaltproductie en snelle processen voor onderhoud en aanleg van de weg.

Aanleiding  voor deze visie vormde de hoofddoelstelling van BAM Wegen, om op verantwoorde wijze deel te nemen aan de maatschappij en de constatering dat:

  • wegenbouwactiviteiten steeds meer verschuiven van het aanleggen van nieuwe wegen naar het onderhouden en vervangen van bestaande wegen;
  • milieuaspecten steeds zwaarder gaan wegen;
  • innovaties in asfalttechnologie noodzakelijk zijn om het geluid van het verkeer te reduceren;
  • de doorstroming op de weg moet worden bevorderd, door zo weinig mogelijk onderhoud aan de weg te plegen;
  • de duurzaamheid van asfalt moet worden vergroot, zowel ten aanzien van productie- en verwerkingsprocessen als ook voor wat betreft de levensduur van het asfalt.

Het project

Op basis van de gezamenlijk gedefinieerde visie van de 3D-weg heeft AC Adviseurs in 2012 de Life+ aanvraag voor LE²AP (Low Energy and Emission Asphalt Pavements) ingediend. In dit project wordt, door middel van een demonstratie, de eerste milestone van de 3D-weg gerealiseerd. De Europese Commissie heeft begin juli 2013 de subsidieaanvraag van de wegenbouwer gehonoreerd. Er is toen gestart met de uitvoering van het Project.

BAM Wegen gaat in een tijdsbestek van vier jaar, nieuwe en bestaande kennis op het gebied van asfalt vertalen naar de praktijk. Daarbij zal zij een kilometer deklaag aanleggen die voor minimaal 80% bestaat uit gerecycled asfalt, die een geluidreductie heeft van minimaal 7 dB(A) en die geproduceerd is bij 80°C. Samen met BAM Wegen werd hiervoor, voor de komende twintig jaar, een strategie gedefinieerd. En onlangs is er gestart met het projectsecretariaat. In de aanloop ernaartoe zijn diverse subsidieaanvragen ingediend, die merendeels zijn gehonoreerd.

Good Thinking

De meerwaarde van AC Adviseurs is, dat er eerst wordt bepaald waar de klant staat, om vervolgens te kijken hoe een gewenste situatie kan worden behaald. Daarna wordt er samen met de klant een lange termijn visie neergezet. ‘Good thinking’ is om gezamenlijk een strategie te definiëren. Een horizon die de komende twintig jaar richting geeft aan het bedrijf. Dat is een stuk ruimer dan alleen het regelen van een subsidietraject.

Met het Project zijn er voor de klant succesvolle en meetbare resultaten bereikt. Resultaten waar zowel AC Adviseurs als de deelnemende partijen aan het Project met recht trots op kunnen zijn. 

flag united kingdom

AC Adviseurs

Abe Lenstra boulevard 52-4
8448 JB HEERENVEEN

Twitter Facebook Linkedin

Kom in direct contact

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

TEL: 0513 – 648 854

Neem contact met ons op

Veelgestelde vragen

Nieuwsbrief

Mis niets meer en blijf op de hoogte van de laatste artikelen en ontwikkelingen binnen AC Adviseurs.

Bekijk de laatste nieuwsbrief